Type Here to Get Search Results !

Упокојио се у Господу кипарски архиепископ Хризостом II (1942-2022)


Архиепископ кипарски Хризостом II упокојио се у Господу у 81. години у понедељак ујутру, 7. новембра 2022. године.

* * *


* * *


Архиепископ кипарски уснуо је у Господу данас у 06.40 часова ујутру у својој келији у Архиепископији, где се последњих недеља лечио борећи се са раком.

После његове смрти, митрополит пафоски Георгије преузима дужност местобљуститеља,  чувара престола, до избора и устоличења новог архиепископа.

Хризостом II (на крштењу Херодот Димитрију) носио је титулу архиепископ Нове Јустинијане и свег Кипра – Предстојатељ Кипарске цркве.

Рођен је 1941. године у селу Тала у Пафосу априла 1941. Одмах након основног образовања замонашио се у свештеном манастиру Светог Неофита, а затим је похађао средњу школу у Пафосу. Гимназију је завршио 1963. године и у чин јерођакона рукоположен је 3. новембра исте године.

После дуге, неповратне болести архиепископа Хризостома I, у мају 2006. године у Швајцарској је цариградски патријарх Вартоломеј сазвао Проширени Синод, који је кипарски архиепископски престо прогласио упражњеним.

Тако су отпочеле процедуре за избор новог Архиепископа, које су завршене 5. новембра исте године избором Хризостома II. Његово устоличење је обављено 12. новембра и, како преносе медији, он је једини архиепископ кипарски који је обавио сахрану једног кипарског архиепископа.

По ступању на дужност Архиепископа поставио је циљеве за боље функционисање Кипарске Цркве. Током његове службе извршен је амандман Устава Кипарске цркве и отворена је Богословска академија Кипарске цркве.

Хризостом II је радио на промени застарелог претходног Устава Цркве, који је био на снази од 1914. године и од тада је два пута ревидиран. 


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 



Извор: Оrthodoxtimes.com