Type Here to Get Search Results !

Одржана 11. академска консултација између јудаизма и православља

11. академска консултација између јудаизма и православног хришћанства, између осталог, бавиле се антисемитизмом и прогоном хришћана.


Ових дана је у Бечу одржана „11. академска консултација између јудаизма и православног хришћанства“. Под општом темом „Јеврејски/православно-хришћански дијалог: усмеравање у нашим односима према свету и једни према другима“, делегати Цркава и јеврејских институција састали су се у хотелу „Бристол“. Централне теме вишедневне конференције биле су рат у Украјини, опасност од пораста антисемитизма, коме не би требало да буде место у Црквама, али и све већи прогон хришћана широм света и уопште експлозивни изазови попут климатских промена.

Православну делегацију је предводио митрополит Цариградске патријаршије Емануил (Адамакис), а  делегацију су сачињавали представници Цариградске, Александријске, Јерусалимске, Српске, Бугарске, Румунске и Грузијске патријаршије, као и Грчке православне цркве и Православне цркве у Америци. Међу јеврејским учесницима били су делегати из Аустрије, Чилеа, Велике Британије, Грчке, Израела, Француске и Сједињених Држава. Рабин Давид Сандмел је предводио јеврејску делегацију. Консултацију су заједнички организовали Цариградска патријаршија и Међународни јеврејски комитет за међуверске консултације.

У поздраву учесницима конференције патријарх Вартоломеј је пожелео да се дијалог води у духу отворености и искрености, у настојању да се још боље разумемо. Беч као место сусрета је идеалан за то, рекао је Патријарх. Аустријска савезна престоница дуго је деловала као мост на граници Исток-Запад и као важан центар јеврејске културе у Европи. Такође је подсетио на Холокауст и стога је још више истакао важност дијалога.

Свету је потребно најбоље од јудаизма попут хришћанства, нагласио је рабин Сандмел у својим речима добродошлице. Традиције обеју религија су неопходне ради постизања мира, правде и функционалног грађанског друштва.

Врхунац конференције био је званични пријем у Министарству спољних послова Аустрије. Поред учесника конференције, пријему је присуствовао и митрополит грчке православне Аустрије Арсеније (Кардамакис). Генерални секретар Министарства спољних послова амбасадор Петер Лаунски-Тифентал захвалио је организаторима што су изабрали Аустрију за место одржавања скупа. Он  је истакао напоре аустријских политичара да ојачају партнерство између државних институција и институција грађанског друштва, посебно верских заједница. Изградња поверења кроз дијалог између култура и религија је суштински део аустријске спољне политике. Истовремено, амбасадор је истакао посвећеност Аустрије борби против антисемитизма, која се манифестује не само у „Националној стратегији против антисемитизма“ усвојеној 2021. године.

Лаунски-Тиефентал је у свом поздравном обраћању одао признање и фондацији „Про Ориенте“, која се залаже за боље међусобно разумевање Католичке цркве и Цркава Истока, у складу са аустријском спољном политиком.

Документ који је саставила јеврејска/хришћанско-православна радна група, бави се заједничким практичним изазовима за (православне) хришћане и Јевреје. Они се тичу, на пример, интензивнијег проучавања друге религије током  школовању свештенства, или глобалних питања као што су климатске промене или све крхкије грађанско друштво. У закључку, учесници конференције су истакли да ће настојати да се додатно интензивира јеврејско-хришћанско-православни дијалог.


Превод с немачког:


Извор: Кathpress.at