Type Here to Get Search Results !

Пакистанске власти без упозорења срушиле куће 200 хришћанских породица


Укупно 200 хришћанских породица је остало без крова над главом у Исламабаду, у Пакистану, након што су власти булдожерима уништиле њихове домове и храм који су користили за недељно богослужење, преноси сајт Сhristianpost.com.


Владина управа за капиталну изградњу срушила је куће у сиромашној хришћанској четврти Исламабада. Хришћани нису ни на шта били упозорени, а нису стигли ни да изнесу имовину из својих кућа пре него што је почело рушење. На срећу, ниједан хришћанин није повређен, наводи Хришћанска невладина организација Центар за правну помоћ (CLAAS-PK). 

Власт није обезбедила никакав алтернативни смештај за исељене и бескућнике хришћане.

„Ови хришћани су изгубили све што су имали – своје домове и сву имовину“, рекао је директор CLAAS-PK-а Насир Саид. „Многи од њих годинама живе у овом насељу, овде одгајају децу и улажу уштеђевину у изградњу и одржавање кућа“, наставио је он. 

Рушење је обављено убрзо после разорне поплаве у земљи и како се приближавала зима.

Крајем лета пријављено је да је више од 1.700 људи погинуло у Пакистану, а стотине хиљада домова је оштећено или уништено у монсунским поплавама. Влада је, процењујући штету на 40 милијарди долара, 25. августа прогласила ванредно стање.

„Изузетно је важно да пакистанска власт исплати новчану надокнаду хришћанима бескућницима и обезбеди им нови смештај“, рекао је Н. Саид.

Дом бившег члана савета Сабре Саида Атвала такође је срушен. Она је рушење назвала "криминалним чином" и изразила бојазан да би могла бити срушене још две хришћанске сиротињске куће - Акрам Гила и Римша. 

С. Атвал такође страхује да су неки исламски екстремисти могли извршити притисак на владине агенције да руше хришћанске домове. „Ово стравично безакоње догодило се управо сада када се хришћани у Пакистану и широм света спремају да прославе Божић за само неколико недеља“, додао је Н. Саид.

Међународна хришћанска добротворна организација за људска права Open Doors сврстала је Пакистан на осмо место у свету по прогону његове хришћанске мањине. Амерички Стејт департмент је навео Пакистан као "земљу од посебне забринутости", чије власти толеришу или врше систематска и огромна кршења верских слобода.

У Пакистану десетине људи чами у затворима, будући да су ухапшени под оптужбом за „бласфемију“. Државни закони о богохуљењу, садржани  у члановима 295 и 298 Пакистанског кривичног закона, често се користе за личну освету. И не садржи одредбе о кажњавању лажног тужиоца или лажног сведока. Исламски екстремисти такође крше закон циљајући на верске мањине као што су хришћани, шиити, заједница Ахмадија и хиндуси.

Пажња света је била усмерена на пакистански „закон о богохуљењу“ након што је Азија Биби, хришћанка мајка петоро деце, погрешно осуђена на смрт и провела више од 10 година у затвору пре него што ју је пакистански Врховни суд ослободио 2018. Њено оправдање изазвало је гнев радикалних исламских група, а многи су протестовали на улицама и претили да ће убити судије Врховног суда одговорне за ослобађање А. Бибије.


Превод с руског:


Извор: Рravoslavie.ru