Type Here to Get Search Results !

Указ украјинског Председника: Поднети предлог закона о забрани Цркава повезаних са Русијом


Указ украјинског Председника: Поднети предлог закона о забрани Цркава повезаних са Русијом, испитати уредбе УПЦ о евентуалним везама, проверити законитост присуства УПЦ у Кијево-печерској лаври


Украјински председник Владимир Зеленски издао је 1. децембра 2022. декрет који има за циљ да, по његовим речима, обезбеди духовну независност Украјине. „Никада нећемо дозволити никоме да изгради империју унутар украјинске душе“, рекао је он.

Међутим, како се интензивирају државни претреси манастира, цркава и епархијских управа (праћени наводним „проруским” доказима), украјинска Служба безбедности отвара случајеве против архијереја и свештенства (против јеромонаха Лавре који је помазивао вернике док је група жена певала о духовном препороду историјске Свете Русије и Његовог Високопреосвештенства митрополита кировоградског Јоасафа су последњи који су се нашли под званичном сумњом), а како локалне администрације настављају да проглашавају забрану канонске Украјинске православне цркве (било је извештаја о најмање још три забране до 1. децембра), многи чланови Цркве забринути су због државне визије духовне независности.

Коментаришући јучерашњу седницу Савета за националну безбедност и одбрану, Председник је рекао: „Морамо да створимо услове у којима ниједан актер који зависи од државе агресора неће имати прилику да манипулише Украјинцима и ослаби Украјину изнутра.“

Тако је Председник наредио:

Савет за националну безбедност и одбрану да наложи Влади да у року од два месеца поднесе Парламенту предлог закона којим би се забраниле верске организације „повезане са центрима утицаја у Руској Федерацији“.

Државна служба за етнополитику и слободу савести да у року од два месеца испита уредбе Украјинске православне цркве које би претпостављале било какву „црквено-канонску везу са Московском патријаршијом и, ако је потребно, предузме мере предвиђене законом“.

Да у року од два месеца провери законитост присуства Украјинске православне цркве у Кијево-печерској лаври, која је у власништву државе.

Сви органи Националне безбедности да интензивирају своје мере „да идентификују и супротставе се субверзивним активностима руских специјалних служби у верском окружењу Украјине“. По потреби ће се примењивати личне санкције.

Државна служба за етнополитику и слободу савести мора да се реформише и стави под директну надлежност украјинског Кабинета министара „како би заиста заштитила права и легитимне интересе Украјинаца и државе“.

„Овим и другим одлукама гарантујемо духовну независност Украјине“, рекао је Зеленски.

Начелница Државне службе за етнополитику Елена Богдан више пута је упозоравала да би забрана Украјинске православне цркве била непромишљена и да би сигурно изазвала дестабилизацију друштва.

Она је такође потврдила да Устав УПЦ усвојен на Сабору у мају не показује никакву везу са Руском православном црквом. Она је такође прокоментарисала да расколничкој „Православној цркви Украјине“ није потребна Кијево-печерска лавра, јер у целом Кијеву имају само 50 монаха – изјава која је веома разбеснела „митрополита“ Епифанија Думенка из ПЦУ. Госпођа Богдан се недавно осврнуо на ова питања у интервјуу прошле недеље.


За наш портал превод са енглеског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 



Извор: Оrthochristian.com