Type Here to Get Search Results !

Љуби ближњега свога: Приказ 388. броја Православног мисионара

У радости празника Светог оца Николаја чудотворца, архиепископа Мирликијског, из штампе је изашао 388. број „Православног мисионараˮ званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе, који носи тему „Љуби ближњега свогˮ


Представљање овог броја у медијима:

Катихета Бранислав Илић за Радио-Светигору: Љубав је врлина над врлинама

Катихета Бранислав Илић за Радио-Беседу: Љубав има својство бесконачности

Катихета Бранислав Илић за Радио-Источник: У љубави нема довољних количина

Катихета Бранислав Илић за Радио-Слово љубве: Љубав је темељ нашег односа са Богом и ближњима

Катихета Бранислав Илић за Радио-Глас: Љубав је најлепша молитва

Катихета Бранислав Илић за Радио-Златоусти: Љубав изгони страх


Насловну страну наведеног броја краси фотографија Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија са особљем и корисницима народне кухиње која делује при Верском Добротворном Старатељству Архиепископије београдско-карловачке.

У свом уредничком уводнику под насловом „Од љубави према најближима до љубави према свимаˮ, презвитер др Оливер Суботић указује на наше призвање да својим животом сведочимо заповест о љубави према Богу и ближњима. Уредник нашег часописа у свом тексту подсећа да права и здрава љубав у исто време треба бити расудљива и жртвена. 

У оквиру првог (уводног) дела овога броја, редакција „Православног мисионараˮ доноси трећи део беседе Светог Јована Златоуста о Првосвештеничкој молитви. Превод са руског потписује наш сарадник Небојша Ћосовић. 

У рубрици „Материкˮ, у овом броју објављен је текст Митрополита антинопољског Пантелејмона, о празнику Ваведења Пресвете Богородице. Превод са јелинског сачинила је наша сарадница Михаела Панковић. 

Први део новембарско-децембарског броја званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе, доноси нам и интервју са господином Рајком Каришићем, ликовним уметником фотографије, са којим је разговарао катихета Бранислав Илић. 

На једну од болних тема која је, нажалост, распрострањена и све присутнија у нашем времену, пише др Александар Милојков за рубрику „У дијалогу са атеизмомˮ. Наслов првог дела текста је: Индивидуализам као логика „права на абортус“. Наставак ће бити објављен у наредном, 389. броју „Православног мисионараˮ. 

Тематски део часописа својим ауторским текстом под насловом „Љубав према ближњемˮ отвара презвитер Владимир Пекић. Своје казивање отац Владимир је утемељио на јеванђелској причи о Милостивом Самарјанину. 

На тему броја пише и протонамесник Александар Јевтић у свом тексту на тему „Изазов љубави према себи и ближњимаˮ. 

Протопрезвитер Слободан Лукић доноси текст под насловом „Заповијест и љубави према ближњем у доба велике отуђеностиˮ, у којем, поред осталог, истиче да је човек данашњице Христолику жртвену љубав заменио сурогатом љубави. 

„Сви су они Цркваˮ, наслов је текста протопрезвитера-ставрофора мр Слободана Бобана Јокића, архијерејског намесника никшићког. Као личност ти постојиш док волиш и док си вољен, поучава у свом тексту никшићки прота Бобан. 

Своје место у тематском делу часописа нашла је и беседа архимандрита Аваама (Рејдмана) која носи наслов „Шта је истинска љубав према ближњимаˮ. Превод наведене беседе са руског језика доноси наш сарадник Небојша Ћосовић. 

О љубави као мери хришћанског живота пише Маријана Пилиповић, уз подсећање да нико не каже да је волети ближњег лако, јер љубав тражи одрицање и жртву. 

О значају црквеног појања и хорске музике, са госпођом Јеленом Тонић, диригентом хора који делује при београдском храму Светог Александра Невског разговарао је катихета Бранислав Илић. 

Др Ђорђе Вуковић пише о необичној српској Цркви на Крфу из 1916. године. Аутор истиче да се у наведеном војном храму света Литургија служила на два језика – српском и грчком. 

У рубрици „Библијски хербаријумˮ објављен је текст Милене Стефановић под насловом „Цимет и касијаˮ. Поред осталог, ауторка у свом тексту подсећа да цимет у Песми над песмама симбол вољене прекрасног мириса. 

Садржај овог броја званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе крунисан је сећањем на блаженопочившег епископа шабачког Лаврентија, некадашњег уредника нашег часописа. 

* * *

Православни мисионар – званично мисионарско гласило Српске Православне Цркве за младе, можете купити у храмовима Српске Православне Цркве и црквеним продавницама и књижарама, а о начину претплате могуће је информисати се путем имејл адресе pretplata@spc.rs  или путем наше интернет странице на адреси http://misionar.spc.rs.


Катихета Бранислав Илић,

члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ

задужен за односе са медијима



Препоручени садржај: