Type Here to Get Search Results !

Сирија: Скромна прослава Божића у исламистичком упоришту Идлибу


Фрањевци: Божићна служба је дозвољена само у цркви - јелке су забрањене на отвореном или у кућама


Последњи хришћани у региону Идлиба и ове године ће прославити Божић под посебно драматичним условима. У сиријском исламистичком упоришту некада је живело 10.000 хришћана. Сада је остало око 600 људи или 200 породица. Сви остали су одавно побегли, известио је фрањевац Хана Јалуф у недавном интервјуу за Радио Ватикан. Јалуфа су милиције киднаповале 2014. Ипак, након пуштања на слободу остао је у Идлибу са сабратом да буде ту за хришћане и да им пружи духовну и материјалну помоћ колико је то могуће.

„Хтели су да ме натерају да пређем у муслиманску веру. Али Господ ми је дао снагу и храброст да сведочим о нашој хришћанској вери!, рекао је фрањевац.

О драматичним условима за преостале хришћане рекао је: „Не можемо више да звонимо, жене морају бити покривене, хришћански симболи нису дозвољени у јавности. Али издржаћемо. И што вишепокушавају да нас ометају, то више расте наша вера. Наше сведочанство је наш живот. Људи овде виде да смо верни и искрени и налазе поверење у нашу веру. Тако полако идемо даље, упркос тешкоћама идемо напред."

Божић се одвија у лошим условима: „Можемо да славимо у цркви како хоћемо. Али не и напољу. Дакле, у цркви су јаслице. Али јелка напољу, или у нашим кућама -  то не иде. То је забрањено. За нас Божић значи: препород, надамо се миру и пријатељству широм Сирије и широм света."


Превод с немачког:

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at