Type Here to Get Search Results !

Четрдесетодневни помен блаженопочившем архиепископу Хризостому


Следеће суботе, 17. децембра 2022. године, у Саборном храму Светог апостола Варнаве у Никозији биће служен четрдесетодневни помен блаженопочившем Архиепископу кипарском Хризостому.


Богослужиће Високопреосвећени Митрополит пафоски и чувар Архипископског трона г. Георгије уз сасжење архијереја и свештенства Архипископије кипарске.

Архиепископ Нове Јустинијане и свег Кипра Хризостом уснуо је у Господу 7. новембра 2022. године, саопштила је Кипарска Црква.

* * *

Архиепископ Хризостом је рођен 10. априла 1941. године у селу Тала у Пафосу. По завршетку основне школе постаје искушеник у манастиру Светог Неофита. Пафоску гимназију је завршио 1963. године. Исте године је рукоположен у чин ђакона. На Богословском факултету Атинског универзитета дипломирао 1972. године. Исте године је одликован чином архимандрита и постављен за игумана манастира Светог Неофита од стране блажене успомене архиепископа Макарија.

У трон Митрополита пафоског устоличен је 26. фебруара 1978. године. За време архијерејске службе осветио је педесет нових храмова и капела у Пафосу и околини. Основао је пет византијских музеја у којима је сачувано непроценљиво црквено и културно благо. Учествовао је у раду многобројних православних и међухришћанских конференција широм света.

У трон Архиепископа Нове Јустинијане и свег Кипра устоличен је 12. новембра 2006. године. Док је био на челу Кипарске Цркве архиепископ Хризостом је у многом унапредио црквени живот, посебно у сфери образовања. Основао је Богословски факултет Кипарске Цркве и осветио архитектонско и уметничко ремек дело – нови Саборни храм Светог апостола Варнаве у Никозији.


Извор: Инфо-служба СПЦ