Type Here to Get Search Results !

Пољска црква прославила 80-годишњицу грузинског мученика из Аушвица


Свети Григол (Перадзе) је 23. новембра/6. децембра 1942. г. положио свој живот у концентрационом логору Аушвиц спасавајући невине затворенике од злоставања. Ове године се навршава 80 година од његове мученичке кончине.


Живео је у Варшави и предавао Патрологију на Одсеку за православно богословље Варшавског универзитета када је ухапшен, па га зато светкује и Пољска православна црква.

Његово Блаженство митрополит варшавски Сава је ове године служио бденије за празник Светог Григола са првом парохијском заједницом названом по његовом имену, која се тренутно окупља у капели у Варшави. Пољском предстојатељу придружили су се и епископ семјатички Варсонофије и локално варшавско свештенство. 

Врхунац прославе било је присуство напрсног крста Светог Григола који је имао са собом када је погубљен у Аушвицу.

На крају свеноћног бденија митрополит Сава се обратио вернима словом, истакавши да мученичка крв увек доноси плод: Крв мученика Григола (Перадзеа), који је сведочио своју православну веру у Аушвицу, доноси плодове у Пољској, Грузији, али и широм света. Мученик је васељенска личност, сведок Христов и пример целом свету. Данас се духовно сједињујемо са светим мучеником Григолом.

Подсетимо се да је сваки светац желео да се што више сједини са својим Творцем. Свети Григол се сјединио са Њим положивши свој живот за сабрата затворника. У људском схватању ово је велико херојство. 

„Имајући свете попут Светог Григола, потрудимо се да схватимо смисао наше вере, која не сме бити спољашња вера, већ унутрашња вера, дубока вера која прихвата оно што је радосно и добро, али и истрајава у временима искушења и друга искуства“, подстакао је Његово Блаженство.

Сутрадан је Божанску Литургију служио епископ. Варсонофије, који је говорио о мучеништву као победи над злом. 

Поред литургијских славља, пољска пошта издала је марке са ликом Светог Григола у част 80. годишњице његовог мучеништва, а у Аушвицу је организована свечана академија Универзитета у Варшави, којој је присуствовао председник Зурабихвили. Грузије и представници Грузијске православне цркве.

За време Светог Григола у Аушвицу, други затвореник је убио немачког официра. Стражари су све истерали из касарне голе на температурама испод нуле док неко није признао. Свети Григол је одлучио да преузме кривицу и спасе своје сабраће. Стражари су пустили псе на мученика, полили га бензином и запалили.


За наш портал превод са енглеског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 


Извор: Оrthochristian.com