Type Here to Get Search Results !

Санкције нас неће учинити расколницима нити да ћемо мање волети Украјину

Санкције нас неће присилити да мање волимо  своју украјинску отаџбину, нити ће нас натерати у расколничку „Украјинску православну цркву“, каже канцелар канонске Украјинске православне цркве, који се недавно нашао међу неколико санкционисаних архијереја и свештених лица. 


Моћници овога света увек су тежили да униште православну веру, рекао је 13. децебра 2022. у видео обраћању Његово Високопреосвештенство митрополит бориспољски и броварски Антоније, али су немоћни против Цркве. И као чланови Цркве увек смо позивали да сведочимо о Христу и Његовој Цркви чак и када је то опасно. Али, ко покуша да се бори са Богом, увек и сам буде поражен, рекао је Митрополит.

Митрополит Антоније је у недељу дошао под државне санкције по налогу председника Зеленског. До сада је на мети више десетина архијереја и клирика Украјинске и Руске Цркве.

Да, свештенство и верни могу бити оклеветани и лажни докази могу бити подметнути против њих, али на крају је све то немоћно пред Богом, каже митрополит Антоније у свом обраћању. Оно што се сада дешава са УПЦ јесте понављање онога што се дешавало под Нероном у 1. веку, под Диоклецијаном у 4. веку и под комунистима 20. века, приметио је канцелар УПЦ.

Такве акције имају за циљ: прво, компромитовати Цркву и њене служитеље, тако да се јавно мнење потпуно постави против канонске Цркве и никоме не падне на памет да је брани. И тек тада ће бити могуће безбедно запленити цркве и манастире, уклонити парохије и епархијске управе из регистрације.

Али такви планови само показују да политичари немају појма о суштини црквеног живота. Верници познају своје пастире у стварном животу — могуће је преварити само оне који заправо не иду у цркву.

Свештеници и епископи могу бити затворени или чак убијени, али ће се на њиховом месту појавити десетине нових, каже Митрополит позивајући се на речи апостола Павла: Мени је Христос живот, а смрт је добитак (Флп 1, 21).

„Можете запленити и затворити цркве канонске Цркве или их пребацити у другу структуру, али хришћани који су окусили сласт истине и љубави Христове неће тамо ићи. Молиће се у подрумима, становима или гаражама. Тако је било у историји, а може се десити и данас“, наставио је архијереј.

У ово време великих искушења, рата и агресије верници морају „усредсредити своју духовну и физичку снагу да опстану и победе, али најважније је да сви ми, без обзира на вероисповест и политичка опредељења, морамо бити уједињени,“ истакао је Његово Високопреосвештенство.

Стога је збуњујуће и болно за вернике УПЦ да данашње државне одлуке — укључујући санкције и разне предлоге закона против УПЦ пред Радом (Скупштином) — изгледа имају за циљ да расцепе друштво, нагласио је Високопреосвећени.

За митрополита Антонија као човека који се налази на списку санкција, постоје две димензије, прва је духовна или светотајинска, јер је реч о „вредновању [његове] делатности као духовника Цркве Христове за коју је важно да сачува њену канонску структуру.”

Истина никада не може бити једнака лажи, а црно никада неће постати бело. Исто тако, раскол никада не може бити норма за живот Цркве, рекао је он рекао. „Норма је канонски темељ који чува јединство васељенског Православља.“

Можемо да ћутимо када смо лично оклеветани, „али када је реч о Богу, истини и Цркви Христовој, не може бити компромиса“, наглашава Његово Високопреосвештенство.

Друга димензија, према митрополиту Антонију, јесте оно чисто земаљско, што значи да „демократска држава не намеће санкције својим грађанима. Дакле, сви имамо право да тражимо не само Божју истину, већ и људску истину, иако разумемо колико су наше наде ефемерне.”

У закључку, он уверава да упркос санкцијама „нећемо мање волети своју отаџбину. Ово је земља наших предака и учинићемо све да она процвета, да украјински народ живи у миру и љубави према Богу и ближњима.“ „Сада је главно да се не плашимо, него да смело тражимо од Бога Његову свемоћну помоћ и благодат Духа Божјег, пред којом не може да издржи ниједан дух злобе овоземаљског царства.


За наш портал превод са енглеског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 


Извор: Оrthochristian.com