Type Here to Get Search Results !

Митрополит видински Данило је нови патријарх бугарски

Видински митрополит Данило изабран у другом кругу са 69 гласова. На другом месту је митрополит врачански Григорије са 66 гласова, док су 3 гласачка листића била неважећа.

* * *

Повезане вести:

Устоличење новог Патријарха бугарског

Честитка румунског патријарха на избору новог бугарског патријарха

Честитка патријарха Кирила патријарху бугарском Данилу на избору и устоличењу


У првом кругу гласања водио је митрополит врачански Григорије са 64 гласа, чиме се пласирао у други круг. Њему се придружио и митрополит видински Данило који је добио 51 глас. Митрополит ловчански Гаврило добио је 19 гласова и избачен је у првом кругу. У првом кругу била су 4 неважећа гласачка листића.

Подсећа се да су митрополити врачански Григорије, видински Данило и ловчански Гаврило били изабрани да саставе трипросопон, из којег је изабран нови Патријарх бугарски.

Поред тога, лица која треба да буду изабрана за бугарског патријарха и софијског митрополита морају да испуњавају следеће критеријуме: да буду епархијски митрополит Бугарске православне цркве, да имају најмање 50 година, да управљају епархијом у својству митрополита најмање пет година, и да се одликују истинском православном вером и строгим држањем црквеног поретка.


Животопис новог патријарха


Атанас Трендафилов Николов је рођен у Смољану 2. марта 1972. године. Завршио је Софијску духовну академију 2002. године. Замонашен је 7. августа 1999. године у свештеном манастиру Светог Георгија у месту Хаџидимово. Рукоположен је у јерођакона 8. августа 1999. године, а у јеромонаха  27. новембра 2004. године од митрополита нефрокопског Натанаила. 1. јуна 2006. године уздигнут је у звање архимандрита. 20. јануара 2008. године хиротонисан је за титуларног Епископа драговитског и викарног епископа Митрополије нефрокопске. Служио је као игуман манастира Светог Георгија у Хаџидимову. 15. јуна 2010. године изабран је за викарног епископа Митрополије америчке. 4. фебруара 2018. године изабран је за митрополита видинског.

На многа и блага лета новоизабраном Митрополиту софијском и Патријарху бугарском Данилу!


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com