Type Here to Get Search Results !

Честитка румунског патријарха на избору новог бугарског патријарха


Са великом радошћу у Христу Господу архијереји, свештенство и верни народ Румунске православне цркве примили су данас, 30. јуна 2024. године, вест о избору Вашег Блаженства за Патријарха Бугарске православне цркве. 


Потпуно смо уверени да ће Ваше Блаженство бити достојан наследник блажене успомене патријарха Неофита и других часних патријараха Бугарске православне цркве, чије ћете духовно наслеђе продужити са верношћу и динамиком и са истом бригом за Румунску православну цркву и заједницу у Софији.

Достојанство Предстојатеља Бугарске православне цркве, на коју Вас је позвао Спаситељ наш Исус Христос, Велики Првосвештеник (Јеврејима 4, 14), подразумева посебну пастирску одговорност за Бугарску православну цркву, посебно у овим тешким времена, обележених многобројним моралним, друштвеним и економским кризама, па чак и војним сукобима. У контексту многих изазова данашњег света, Господ наш Исус Христос, Пастир добри (Јован 10,11), позива све слуге Његове Цркве да речју и делом сведоче о спасоносној истини Његовог Јеванђеља. Отуда, уверени смо да ће Ваше Блаженство, верни и вредни слуга у Винограду Господњем, допринети одбрани и неговању  хришћанских вредности у савременом свету и унапређењу друштвеног и човекољубивог рада Православне цркве.

У овим свечаним тренуцима молимо се да Вам Свемогући Бог подари мир, радост и обилату помоћ да напасате Бугарску православну цркву на путу спасења, у славу Пресвете Тројице и целог Православља…

У име Светог синода, свештенства и верног народа Румунске православне Цркве, честитамо Вашем Блаженство поводом овог посебног догађаја, желећи Вам много срећних и плодних година у служби Свете Православне цркве Бугарске!

Са великим поштовањем и братским целивом у Христу Господу,

† Данило, с. р.

Патријарх Румунске православне цркве


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Вasilica.ro