Type Here to Get Search Results !

Енглеска: Управа болнице забранила капелану да носи крст на радном месту


Болница за лечење рака „Марије Кири“ у Солихолу,  у Енглеској, у Западном Мидландсу, извинила се након што је хришћанском капелану Дереку Тимсу било забрањено да носи мали крст када општи са пацијентима, пише Christian Today.


Дерек Тимс је четири године служио као капелан у болници „Марија Кири“ и све ово време је без проблема носио свој крст. Међутим, методистички пастор задужен за капелане Солихола замолио га је да се „уздржи“ од ношења крста, јер би то могло „створити баријеру“ и „увредити“ пацијенте који нису хришћани. „Идеја је да треба да будемо неутрални. Ово гарантује духовни сусрет који је пацијентима потребан“, рекао је методистички пастор у мејлу Тимсу.

Када је Тимс инсистирао на томе да носи крст као симбол своје вере и као знак да је хришћански капелан, понуђен му је компромис: крст ће носити у џепу и носити га само када посећује пацијенте хришћане.

Пошто на сајту болнице није пронашао никакву забрану употребе верских симбола за свештенике, човек је поново одбио да се повинује, на шта му је речено да, ако не скине крст, више неће моћи да ради за њих, капелан је је предао легитимацију отишао.

Када је регионални одбор болница „Марија Кири“ сазнао за инцидент, капелан је добио извињење због проузрокованих непријатности. „Потврђујемо да тренутно не постоји јединствени прописани кодекс облачења у нашој организацији, па је наш недавни захтев за скидање крста био несмотрен. Извињавамо се због нанесеног бола“, наводи се у поруци у име управе болнице.

Са своје стране, Тимс је прихватио извињење, али је признао да је био "шокиран и увређен" начином на који су поступили према њему. Тражиће прилику да служи као капелан негде другде.

Човек се такође плаши да оно што му се догодило говори о покушајима да се „сузбије крст као хришћански симбол“ и потпуно „искључи хришћанска вера“ из капеланске службе, ма колико то апсурдно звучало. Према његовом мишљењу, нова идеологија „апсолутне толеранције према свим другим религијама” све више узима маха и усмерена је на потпуно „укидање хришћанства”.

„Најлакше би било рећи: „Да, скинућу крст. Али помислио сам: „Не, морам да се залажем за оно у шта верујем!“ Да сам пристао да скинем крст, својим бих чином показао да ме је срамота што сам хришћанин. Из искуства знам да ми пацијенти, видећи крст на мени, верују. Можда су друге вере или не деле моја уверења, али ми верују. Увек прихватам људе онаквима какви јесу, било да су муслимани или атеисти, и увек ми је велика част да подржавам људе у најтежим тренуцима њиховог живота“, признао је Тимс.

Андреа Вилијамс, извршна директорка Хришћанског правног центра, који је подржавао Тимса од почетка, рекла је да би капеланима требало дозволити да носе крстове и друге симболе хришћанства на радном месту.

„Дерек је диван човек који дубоко воли Исуса и дели наду и веру који су променили његов живот. Показао је велику храброст одбијајући, упркос огромном притиску, да скине крст који му толико значи“, рекла је А. Вилијамс.

„Наставници методистичке недељне школе упознали су ме са Исусом Христом када сам била девојчица. Били би ужаснути када би сазнали да је управо методистички свештеник рекао такве ствари господину Тимсу! Позивамо хришћанске капелане широм Велике Британије да се не стиде хришћанске вере и да не одустају од улоге коју имају у животима тешко болесних људи, подржавајући их у њиховим најтежим тренуцима“, уверена је Вилијамс.


Превод с руског:


Извор: Рravoslavie.ru