Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин служио годишњи парастос епископу Луки


Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ западноевропски г. Јустин служио је 17. децембра 2022. године, на празник Свете великомученице Варваре и Преподобног Јована Дамаскина,,  свету архијерејску Литургију Литургију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду.


Епископ Јустин је служио парастос у храму, а затим и помен на гробу блаженопочившег епископа Луке поводом годишњице његовог блаженог уснућа. Том приликом беседио је владика Јустин:

– Управо кроз свету Литургију ми овде окупљени остварујемо заједницу и са онима који су од нас преставили, Они на тај начин невидљиво постају присутни у заједници непропадљиве љубави Христове, коју је Он показао и утврдио на свом Голготском крсту. На тај начин је и свима нама оставио путоказ којим треба путем да идемо и којег знака да се држимо уколико желимо да победимо највећег и последњег непријатеља, а то је смрт. Једино и само у Христу тај највећи и од никога, осим Христа, побеђени непријатељ може бити савладан. Због тога је толико важно да већ овде и сада, у овом животу, кроз свету Литургију и божанско причешће ми остварујемо своју заједницу и своје постојање са Богочовеком.

Кроз читав свој живот, наш скромни и дивни владика Лука знао је ово учење и овом тајном је и живео. Алфа и омега живота и његовог подвига била управо света Литургија коју је приносио и служио од далеке Аустралије па све до земаља Западне Европе. Почео је да служи као архијереј управо на овом месту, где је 1992. године хиротонисан за Епископа аустралијско-новозеландског и Божјим промислом некако и последња Литургија, тако да кажемо, пред предавање његовог тела мајци земљи одржало се на овом месту уз служење Патријарха српског г. Порфирија и више архијереја пре тачно годину дана. Онај кога се сећамо, иако је можда физички одсутан, ипак је жив и присутан на месту одакле нико не може да га помери, а то је наше срце, обиталиште и место љубави.


Извор: Инфо-служба СПЦ