Type Here to Get Search Results !

Подиже се манастир стареца Клеопе (Илије) и Пајсија (Олару) у Румунији


Двојици највећих румунских стареца 20. века у петак 2. децембра 2022. указано је поштовање полагањем камена темељца будућег манастира који ће бити посвећен њима у част.


Управо у петак, 2. децембра, навршило се 24 године од упокојења старца Клеопе (Илије), познатог и омиљеног у целом православном свету. У част овог догађаја, архиепископ сучавски Калиник и епископ дорненски Дамаскин положили су и освештали камен темељац манастира стареца Клеопе и Пајсија (Олару).

И старец Клеопа и старец Пајсије су међу онима које ће Румунска православна црква 2025. г.  прибројати сабору светих поводом обележавања 140. годишњице аутокефалности и 100. годишњице од успостављања Патријаршије.

Манастир се гради у месту Ваду Негрилесеј, Сучава, у близини једног од места где се старец Клеопа годинама подвизавао због прогона комунистичких власти. Његова келија на том локалитету, која је обновљена 2015. године, освећена је 2. децембра прошле године.

Свечаности су ове године отпочеле Јутрењем и Литургијом, служеном на пропланку код келије старца Клеопе. Свештенство и народ су потом отишли у келију да одслуже помен великим старцима.

У поподневним часовима архијереји су, окружени многим свештенослужитељима и ђаконима, положили камен темељац за будућу цркву која ће бити посвећена Силаску Светог Духа и старцима  Клеопи и Пајсију.

Архиепископ Калиник је затим одржао говор о старцима Клеопи и Пајсију и Јоаникију (Балану), које је назвао „тројицом благочестивих монаха пар екселанс, достојанственим, честитим и моралним, смерним, пуним благости и неискушаним сујетним прелестима“. „Водили су благочестиви  живот подобно  Светим Оцима, или чак, зашто не, Светим Апостолима“, наставио је Његово Високопреосвештенство. „Они су живели и проживљавали монашки живот у његовој аутентичности.“

Они никада нису напуштали своја начела, чак ни усред најстрашнијих прогона, рекао је јерарх, и „за верне су били извор живе воде“.


За наш портал превод са енглеског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 


Извор: Оrthochristian.com