Type Here to Get Search Results !

Никољдан у Тврдошу; богослужио Епископ Димитрије

На празник Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, Владика Димитрије началствовао је светом архијерејском Литургијом у Манастиру Тврдош, уз саслужење манастирског братства и свештеника Епархије захумско-херцеговачке.


Благословом Владике Димитрија, јеванђељском бесједом обратио се јеромонах Теофил, појаснивши да је Свети Николај врлинским животом постао остварење јеванђељских ријечи о граду на гори и свјетиљци која освјетљава сав дом. Поштован и прослављан широм свијета, Свети Николај обасјава цијелу васељену, а његово старање за свијет и путнике никад не престаје. Угледајући се на примјер светитеља, и човјек је позван да изгради осјећај бриге за ближње и, чувајући дјела даривања у тајности, слиједи јеванђељским заповијестима. Дјела даривања нису само материјална помоћ, већ способност човјека да мисли на другог, да се моли за ближњег и да се удостоји ношења туђег бремена. Отац Теофил је подсјетио на ревност за вјеру, којом је Свети Николај био украшен, а која је сачувана у иконографским представама.

Сјећајући се блаженопочившег Владике Атанасија, који је прослављајући данашњи празник као крсну славу сабирао братство и поклонике манастира, отац Теофил је оживио утиске и поуке Владике Атанасија, којима је живописно представљао Светог Николаја као узор ревности за вјеру и бриге за људе.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска