Type Here to Get Search Results !

Храмовна слава у насељу Варина Груда; богослужио Епископ Димитрије


На празник Свете великомученице Варваре, Владика Димитрије началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у требињском насељу Варина Груда, гдје се налази храм посвећен Светој Варвари. Преосвећеном Владици саслуживали су свештеници Епархије захумско-херцеговачке.


На данашњем сабрању освећена су звона Храма Свете Варваре, који је још у изградњи. Набавку и постављање звона својим прилогом су омогућили: господин Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева; господин Маринко Божовић, начелник Општине Источна Илиџа; господин Јован Катић, начелник Општине Источно Ново Сарајево и господин Младен Станишић, власник предузећа Станишић ДОО са Пала. Домаћин славе био је Драган Вујовић из Варине Груде.

Бесједећи по Јеванђељу, Владика Димитрије је подсјетио на ријечи Светог Максима о ипостасној вјери, појаснивши да доласком Христовим човјек добија могућност уласка у силу, благодат и милост вјере. Након човјековог пада, људски род је постепено узрастао и васпитавао се у Закону, до наступања пуноће времена, рођењем Спаситеља — чиме људски род добија прилику уласка у Спасење. Човјек се крштава, улази у цркву и, за разлику од крвоточиве жене, не само да се дотиче хаљина, већ Христос причешћем прожима све човјеково тијело. Вјером човјек улази у заједницу и општење са Богом, са живом животворећом личности Христовом, којом се причешћује благовољењем Оца и дејством Светога Духа. Да би се човјек срео са Христом, потребно је да преда све Господу — и душу, и дух и тијело. Када се човјек свим својим бићем преда Богу, Бог подари пуноћу животној стварности у којој човјек пребива налазећи мјеру садејства душевних, духовних и тјелесних дарова, којима је Бог обдарио човјека.

По Отпусту, Владика Димитрије је честитао сабраним вјерницима славу, пожељевши да сви дарови које је човјек примио у животу послуже на сједињење са Спаситељем, које није могуће без служења ближњима. Поучавајући вјернике о припреми за Божић —постом и молитвом, Владика Димитрије је објаснио како је човјек позван да све своје биће отвори за Господа, јер човјек не може бити истинит пред Богом ако и душу и дух и тијело не принесе Богу. Владика је подсјетио на ријечи отаца у којима се каже да се човјек не може истински молити ако се и тијело не моли — потребно је уложити труд, поранивши на личну молитву и на богослужење, јер је то принос Богу којим се биће отвара како би у пуноћи примило Спаситеља.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска