Type Here to Get Search Results !

Украјински јерарх изводи Зеленског на суд због одузимања држављанства 13 архијереја


Украјински председник Владимир Зеленски је 28. децембра 2022. потписао указ о лишавању украјинског држављанства 13 архијереја.


Међу архијерејима у питању су Његово Високопреосвештенство митрополит свјатоворски Арсеније, игуман многострадалне Успенске Свјатогорске лавре; Његово Високопреосвештенство митрополит тулчински Јонатан, кога је Украјинска служба безбедности (СБУ) оптужила за издају; неколико архијереја са Крима чије су епархије прешле под јурисдикцију Руске цркве након што се УПЦ у мају одвојила од Московске патријаршије, и Његово Високопреосвештенство митрополит черновички и буковински Мелетије, кога је такође претресач СБУ.

Према украјинском сајту lb.ua, ови архијереји би могли да буду и депортовани, а тренутно се проучава могућност увођења сличних мера против још шест личности.

Међутим, митрополит Мелетије, који је председник Одељења за спољне црквене односе Украјинске цркве, оспорава председников указ на суду.

Како преноси Унија православних новинара, позивајући се на званични сајт владиног Министарства правде, у Врховном суду је покренут случај, а као оптужени је наведен председник Зеленски.

Његово Преосвештенство припрема и одговарајући судски поступак којим се позива на опозвање указа.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com