Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Да користите вријеме које је Господ дао и благословио свакоме од нас


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог Свету службу Божију у цркви подгоричкој Светог Ђорђа под Горицом.

Саслуживало му је свештенство подгоричких архијерејских намјесништава.

Прије литургије Митрополит Јоаникије је произвео у чин чтеца студента теологије Немању Кљајевића.

Након читања Јеванђеља бесједио је старјешина овога храма протојереј Мирчета Шљиванчанин који је рекао да у догађају обрезања Христовог имамо велику поуку и велики значај за наш хришћански живот.

“Прије свега, што се Господ, како је то био стари јеверејски обичај и правило још од праоца Аврама, обрезао у осми дана говори нам о томе да је он заиста узео нашу људску природу, да је заиста био човјек”, рекао је он.

Отац Мирчета је казао да је чињеца да је Један од Свете Тројице постао човјек нада и извор нашега спасења.

“Јер, тиме што у Христовој личности имамо нашу људску природу – то је наша нада и наша радост да и ми можемо бити једно са Богом”, казао је отац Мирчета.

На крају Литургије Митрополит Јоаникије је вјернима честитао Нову годину.

“Нека вас у њој милује Божја милост и Божја благодат нека вас просјетљује, да идете путем спасења, да чините добро, да користите вријеме које је Бог дао и благословио свакоме од нас”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Када говоримо о Новој години, додао је он, и о обновљењу, управо данашњи празник је залог обновљења људске природе.

“Тјелесно обрезање, које је вршено од давнина, које је Господ тако устројио да се човјек бори против гријеха, оно је заправо залог духовног обрезања. А то је свето крштење”.објаснио је Владика Јоаникије.

Казао је да духовно обрезање сеже много дубље.

“Оно обнавља цијелу људску природу – није само тјелесно него обнавља и душу и тијело. Јер, човјек када се крштава у крштењу које је Господ Исус Христос установио својим крштењем у ријеци Јордану, он се сједињује са Христом и ослобађа се од свакога гријеха. То је истинска и права новина за човјека”, нагласио је Владика.

Говорећи о Светом Василију Великом, кога такође данас прослављамо, рекао је да се ради о великом ауторитеу Цркве.

“Као теолог и као аскета и духовник, као најпоузданији карактер тога доба и символ православља у свом времену, он је постао узор свима који се уче наукама Божјим”, казао је Митрополит Јоаникије.

Након Литургије Владика је имао традиционални сусрет са студентима из Митрополије црногорско-приморске који студирају на неком од богословских факултета.


Извор: Митрополија црногорско-приморска