Type Here to Get Search Results !

Епископ Доситеј: Свети Стефан је изврсно испунио Јеванђеље

Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј (Радивојевић), викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је 9. јануара 2023. године, на празник св. првомученика и архиђакона Стефана, свету Литургију у манастиру св. Георгија - Ћелије колубарске у Епархији шумадијској. 


Звучни запис беседе


Владика је у празничној беседи рекао да је "највећа похвала за праведника она која долази из уста Господњих", "када је име тог праведника уписано у књизи Живота вечнога". "Али за нас је веома корисно да хвалимо оне који нису жалили ни себе Бога ради" рекао је Владика говорећи о св. Стефану, указавши да толика његова снага и храброст долазе од Духа Светога који је у њему обитавао.

Св. Стефан је "изврсно испунио Јеванђеље, јер је он себе очистио, просветио и облагодатио, сав се предао Господу" рекао је Владика Доситеј, указавши на јасну веру у васкрслог Христа, победу над смрћу и сведочење те истине од првог мученика за Христа Господа.

Међутим и поред тога, св. Стефан "није пропустио у свом страдању једну велику награду - да се на крају помоли за оне који су га каменовали и убијали, да према њима пројави љубав и тако покаже да је постао сличан Сину Божијем" подсетио је Владика Доситеј и нагласио да "Стефан као мученик није толико велики зато што је први пострадао ... него што је у том страдању постао сличан управо Сину Божијем - надјачао је људску злобу љубављу према онима који су му зло чинили".

"Стога треба да се угледамо на најбоље, на оне који нису жалили себе Бога ради и остали упамћени за векове" поучио је Епископ липљански и закључио да у страдању св. Стефана видимо колико је он живео истином Јеванђеља и "њоме хвалио и славио Господа и прославио Господа својим животом".


Извор: Радио Слово љубве