Type Here to Get Search Results !

Епископ Доситеј: Жеља за Богом нас чини слободнима


Његово Преосвештенство викарни Епископ липљански г. Доситеј, служио је свету Литургију у недељу по Савиндану, 29. јануара 2023. године, у манастиру св. Георгија - Ћелије колубарске код Лајковца. 


Звучни запис беседе


У беседи по прочитаном јеванђељском зачалу, Владика је указао да нам управо оно показује да нам се приближава Васкршњи пост. Подсетивши на личност и улогу цариника у Христово време, као и на описани догађај у овој јеванђељској причи, Владика је истакао да "на самим почецима нашег духовног живота, поред вере, изузетно је значајно да се у нама појави жеља за Богом", јер "онда ми постајемо спремни да живимо по Божијим заповестима", како бисмо се сусрели "лицем к лицу са својим Творцем". Ништа друго човеку у животу не треба, "јер они који су се удостојили да виде ту нетварну светлост божанску, да виде лице Божије, осетили су какво је то блаженство за душу", рекао је Епископ Доситеј. "Жеља за Богом покреће човека да учини све што је потребно да би је испунио", рекао је Епископ липљански.

Закхеју је Господ дошао и физички, а нама, на нашу жељу, Господ улази у срца, указао је Владика Доситеј поучивши да у сусрету са Богом препознајемо своју недостојност и грешност. Жеља за материјалним стварима изазива у човеку један вид делања, везује човека за богатство коме почиње и да робује, "али жеља за Богом нас чини слободнима од те везаности", чак иако је човек и материјално богат. Стога срце наше увек треба да приања за Господа, а то је могуће само ако је оно и везано за Господа.


Извор: Радио Слово љубве