Type Here to Get Search Results !

Епископ Петар: Да ли тражимо Господа?


Његово Преосвештенство викарни Епископ топлички г. Петар је са благословом Свјатјејшег Патријарха српског г. Порфирија, у недељу 33. по Духовима 29. јануара 2023. године, на празник Часних верига св. апостола Петра и дан Преподобног Ромила Раваничког, служио свету архијерејску Литургију у Храму Светог Вазнесења Господњег у Жаркову. 


Звучни запис беседе


Саслуживали су парохијски свештеници на челу са протом Бранком Митровићем, архијерејским намесником београдско-посавским и старешином храма. У беседи по читању светог Јеванђеља, Владика Петар је указао да "откако је св. цар Конатсантин извојевао слободу за Цркву Христову, ми као жива Црква, кроз многе векове имамо једно посебно искушење" - црквени елитизам. Међутим, Јеванђеље нас учи да "тај аутентични доживљај Цркве није елитистички", већ "је Црква заједница оних који се кају", зато што нас једино Бог може спасити и "једино у додиру са Њим ми имамо спасење". Зато долазимо у Цркву, не заборављајући никада да смо ми први грешни и да смо "дужни да опростимо свима и да не осуђујемо све".

Иако смо пали, грешни и свесни тога, знамо да смо у Цркви добродошли - овде имамо пријатеље и разумевање, имамо Бога који нам даје Свој благи јарам и лако бреме. Управо због тога је грех осуђивања страшан, "зато што је тако јефтин и лако се изриче" нагласио је Владика Петар. Велике заваде, проблеми и непријатељства настају због осуде, тешке и лоше речи која дође од некога и прими се за човеково срце. Али без обзира на све наше слабости, грехове и искушења, морамо бити заједно и чувати заједницу у Цркви, како нам је Христос и рекао. Увек можемо опростити и не осуђивати, јер то зависи само од тога да ли то хоћемо или нећемо, од наше слободне воље, подвукао је Епископ Петар.

Треба да будемо попут Закхеја који је волео Бога, желео Бога и желео да Га прими у свој дом, да препознамо сваки дан као дан свога спасења, али да се потрудимо да додирнемо Бога, да Га се не плашимо и да Му приђемо, закључио је Владика Петар.


Извор: Радио Слово љубве