Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Велика је утеха коју нам нуди Господ Христос


Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион је у недељу 33. по Духовима, 29. јануара 2023. године, началствовао на светом евхаристијском сабрању у храму Рођења Светог Јована Крститеља на Централном гробљу. 


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали презвитери и ђакони АЕМ, у молитвеном присуству верног народа Божијег, а Преосвећени је у току свете Литургије рукоположио ђакона Сашу Глишића у чин јереја. "Велика је привилегија бити грађанин Небескога Царства, а то смо сви данас овде" рекао је Владика на почетку беседе, нагласивши да је то место на коме добијамо свој прави идентитет, то је сабрање на светој Литургији. Наши преци су нам обезбедили ту привилегију "да из света који у злу лежи, осетимо дах вечности, растерећење и да је заиста са нама присутна благодат Божија која недостатке допуњује и болести исцељује".

Славимо данас и ново рођење, презвитера Саше, рекао је Владика и пожелео му да достојно служи Господу, светом жртвенику и Јеванђељу. Све у Цркви бива саборно, наставио је Владика обраћајући се сабранима који су ускликом "достојан" јасно рекли шта мисле о новом свештенику, "који треба заиста да буде отац - онај који ће себе да теши разговорм са небеским Оцем, па ће онда други волети са њим да буду, да би примили ту утеху коју је он примио од светог олтара".

Тумачећи прочитано зачало, Владика Иларион је рекао да "нашем дому дође спасење сваки пут када сретнемо дивнога Господа Исуса Христа", "Који нас ништа не пита" и "безрезервно прима". Свето Јеванђеље је пуно великих грешника који су постајали велики светитељи, били су у свему људи потпуно предани, како у злу а тако и у добру, а управо се код Закхеја види тај преображај и покајање, указао је Владика.

Треба увек да се сећамо да смо робови који су ослобођени од Господа Христа и да "будемо увек слуге Његовог завета, а то је завет слободе и љубави" - "проникните у савршени закон слободе и постојано пребивајте у њему. Не дајте се никоме и ничему у покорност, осим живоме Богу" истакао је Епископ Иларион.


Извор: Радио Слово љубве