Type Here to Get Search Results !

Одржан састанак на коме се разговарало о ситуацији у Украјини


Дана 10. јануара у Патријаршијској резиденцији у Даниловском манастиру у Москви, под председавањем Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила, одржан је састанак посвећен, између осталог, развоју црквено-државних односа у Украјини.


Учесници састанка изразили су озбиљну забринутост због наставка оштрог прогона верника Украјинске Православне Цркве у Украјини.

Посебно је наглашено да је први пут одлуком државе расколницима дата могућност да на дан Рођења Христовог одслуже „богослужење“ у Кијево-печерској лаври. Истовремено, Његово Блаженство митрополит кијевски Онуфрије није имао прилику да предводи празничну Литургију у овом манастиру.

Знак екстремног притиска на вернике била је информација о „суспензији држављанства“ једног броја епископа Украјинске Цркве, што би, према доступним подацима, могло да угрози још десетине њих.

Како је саопштила Прес служба Патријарха московског и целе Русије, састанку су присуствовали митрополит воскресенски Дионисије, управник послова Московске Патријаршије, митрополит волоколамски Антоније, председавајући Одељења за спољне црквене послове, В. Р. Легојда, председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима, саветник Његове Светости Патријарха протојереј Николај Балашов и А. В. Шчипков, први заменик председника Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима.


Извор: Мospat.ru