Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније обратио се УН и говорио о прогону Украјинске цркве

Председавајући Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије обратио се, 17. јануара 2023.  Савету безбедности УН, изражавајући забринутост због садашњег прогона канонске Украјинске православне цркве.


Његово Високопреосвештенство митрополит волоколамски Антоније обратио се Савету безбедности преко онлајна на седници коју је иницирао стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

Подсетимо, Одељење за спољне црквене односе Украјинске цркве у понедељак је издало саопштење као одговор на Небензијин апел, наглашавајући да „нисмо овластили никога из РПЦ-МП да говори у наше име у УН” и „апелујемо на руске власти да не говоре у име наше Цркве“.

На почетку свог говора митрополит Антоније је рекао да је РПЦ забринута за заштиту права хришћана широм света и да је „изузетно забринута због очигледних кршења универзалних и уставних права православних верника у Украјини“.

Православно хришћанство би могло да буде заједнички темељ за успостављање мира између Русије и Украјине, али овај дијалог се подрива покушајима да се уништи Украјинска православна црква, додао је Митрополит.

Он је указао на прошломесечни указ Савета за безбедност и одбрану Украјине и председника Зеленског који има за циљ забрану канонске Украјинске цркве и који је покренуо контраобавештајне активности против Цркве. То је такође довело до тога да је Црква лишена коришћења горњег дела Кијево-печерске лавре и да су санкције уведене свештенству УПЦ.

Поред санкција, 13 архијереја је заправо лишено украјинског држављанства, „што ће вероватно послужити као основа за њихово присилно протеривање из земље“, рекао је митрополит. Такве казне су усмерене само на свештенство УПЦ, а изричу се без икакве судске легитимне процедуре, нагласио је Његово Високопреосвештенство. Овим поступцима државе очигледно се крше украјински Устав и међународно право, приметио је он.

Украјинска служба безбедности од октобра врши претресе црквених просторија, током којих се свештенство понижава и клевета, а кривични поступци се отварају на бесмисленим основама — све то подсећа на Совјетски Савез, нагласио је Митрополт.

Руски јерарх се осврнуо и на историју стварања расколничке „Православне цркве Украјине“ и покушаје да се канонска Црква и верници принуде да се уједине са њом.  Само у 2022. години расколници и националисти насилно су заузели 129 канонских цркава, рекао је он.

Он је такође обавестио Савет безбедности о сталним законодавним покушајима да се УПЦ насилно преименује, лиши имовине и права и потпуно забрани. Ови законодавни покушаји су подржани широко распрострањеном клеветничком медијском кампањом, што доводи до више насиља над члановима Цркве.

У закључку је Високопреосвећени позвао Савет безбедности да „обрати пажњу на незаконите радње државних органа Украјине против највеће верописповести земље“.

Један  високи званичник УН такође је изразио озбиљну забринутост због кршења верских слобода у Украјини.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com