Type Here to Get Search Results !

Епископи Јефрем, Димитрије и Сава богослужили поводом крсне славе Републике Српске


Његово Преосвештенство викарни Епископ марчански г. Сава је данас, на празник св. првомученика и архиђакона Стефана, 09. јануара 2023. године, сабранима на светој Литургији у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци пренео, благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и његове молитве и жеље за успех и наредак српског народа и свих који живе у Републици Српској, известила је РТРС


Свету Литургију поводом празника и славе Републике Српске предводио је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем, уз саслужење Преосвећеног Епископа захумско-херцеговачког и приморског г. Димитрија и Епископа марчанског г. Саве.

- Сведочећи веру у Господа не можемо другачије него да живимо са том вером, а сведочећи веру значи живети у миру и слози. Када чувамо јединство као зеницу ока, најдрагоценији дар који морамо очувати, онда знамо да смо прави и истински хришћани и сведоци вере Христове, рекао је Епископ Сава. Владика је подсетио да се у овим данима прославља Божић и тајна спасења човека чиме се празнују и сви они који учествују у тој тајни, као и светитељи који су својим животом и примером најављивали долазак Христа.

На светој Литургији су се сабрали и представници из политичког, културног и јавног живота, Републике Српске, а Епископи су на крају Литургије преломили славски колач са њеним највишим званичницима. Богослужењу је присуствовао и руски амбасадор у БиХ Њ.Е. г. Игор Калабухов.

Обележавање крсне славе и дана Републике Српске настављено је по програму другим свечаним манифестацијама.