Type Here to Get Search Results !

У Волосу завршена историјска мега-конференција IОТА-е


Са преко 400 учесника, који су представљали 45 земаља, друга мега-конференција Међународног православног богословског удружења (IОТА - International Orthodox Theological Association) била је највећи скуп православних теологаданас, надмашивши прву мега-конференцију одржану 2019. године у Јашију у Румунији.


Конференција је завршена у недељу, 15. јануара 2023. године, у Волосу, у Грчкој, архијерејском литургијом и поклоничким путовањем у манастире Метеора. Домаћини конференције су били Митрополија Димитријаде и Волоска академија за богословске студије.

Током три дана, од 12. до 14. јануара, прочитано је 350 академских излагања која су се бавила многим савременим и спорним питањима са којима се суочавају свет, Православна црква и хришћанство уопште. Општа тема конференције, Мисија и Православна црква, била је обрађена на многим заседањима, одражавајући широк спектар академских дисциплина присутних на конференцији.

Посебне пленарне седнице биле су посвећене рату у Украјини, ефектима пандемије и значајном документу о друштвеном етосу Православне цркве, За живот света. Ове интердисциплинарне дискусије пружиле су могућност за дијалог и сусрет у ратом растрзаном свету и нагласиле потребу за продубљивањем православног хришћанског истраживања и размишљања о овим питањима.

Многи учесници конференције су мишљења да је конференција пружила могућност за богату и истинску размену идеја између теолога, свештеника и лаика у оквиру разноликог пејзажа православног предања.

Излагања и учесници превазишли су обичне људске поделе. Наиме, присутни су били и украјински и руски научници, као и оријентални православни и неправославни хришћани. Један архијереј је истакао је да цени то што разговори нису „дириговани” и што је постојала општа слобода дискусије.

Председник IОТА-е, проф. Павле Гавриљук, приметио је: „IОТА се тиче размене знања широм света у контексту православног предања; реч је о рушењу јуридичких  зидова које смо подигли у нашој колективној машти да бисмо се сусрели у слободи хришћанског следбеништва; реч је о изласку из силоса специфичних академских дисциплина у циљу промишљања о најтежим питањима данашњице са погледом на трансформацију културе снагом Јеванђеља; коначно, то је место где сви православни хришћани и наши екуменски пријатељи могу да осете укус „саборности одоздо“.“

Стручна рецензија радова пре конференције обезбедила је академску строгост. Поред тога, док су 90% излагања одржали православни интелектуалци (православни и оријентални православци), католички и протестанти су такође представили своје истраживачке радове.

Скуп је обухватио дивну мешавину интелектуалних, литургијских и духовних аспеката православне традиције. Конференција је отворена молитвом, служена  су свакодневна богослужења, а завршена Божанском Литургијом. Присуство архијереја седам православних Цркава и једног једне оријенталне Цркве, уз мноштво свештених и монашких лица, истакло је духовни и црквени квалитет конференције, подсећајући учеснике да и интелектуална заједница служи Цркви.

Председник IОТА-е, проф. Павле Гавриљук, изјавио је да се будуће конференције већ планирају. На позив Његове Светости цариградског патријарха Вартоломеја, IОТА ће 2025. године организовати симпосион „Вера Никеје“, којом  ће се обележити 1700-годишњица Првог васељенског сабора одржаног у Никеји 325. године.

Конференција 2025. ће истражити наслеђе Никеје, савремени изазов исповедању Христа као Сина Божјег и Господа и Спаситеља, као и „питања везана за Никеју“ са којима се хришћанство и свет данас суочавају. Трећа мега-конференција IОТА одржаће се 2027. године, већ према традицији да се састаје сваке четврте године.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com