Type Here to Get Search Results !

Пакистан: Хришћани забринути због строжих закона о богохуљењу

Амандман на закон који је једногласно усвојио пакистански Парламент предвиђа веће казне за вређање рођака пророка Мухамеда - Црквени функционери: Муслимани злоупотребљавају закон.


Хришћани у Пакистану су забринути због пооштравања закона о богохуљењу без парламентарне дебате. Амандман на закон, који је једногласно усвојио Парламент, предвиђа веће казне за вређање рођака пророка Мухамеда. „Наши захтеви су још једном игнорисани“, рекао је Питер Џејкоб, начелник Католичког центра за социјалну правду у Лахореу, за азијску новинску службу Ucanews (четвртак). Он је рекао да су контроверзни закон из 1980-их муслимани злоупотребљавали чак и када су се препирали са хришћанима око тривијалних ствари.

Измена закона о богохуљењу предвиђа повећање казне за вређање чланова Посланикове породице на десет година и новчану казну у износу од око 4.100 евра. Исламски лидери су ово поздравили као закаснело. "Казна за увреду Посланика била је пет година, али је казна за увреду светих личности била само три године. То је само по себи увреда", рекао је портпарол странке Џамат-е-Ислами, а преноси Ucanews.

Вређање Пророка и Курана је у Пакистану кажњиво смрћу откако су 1980-их уведени закони о богохуљењу током диктатуре генерала Зија ул-Хака. Иако се правосуђе до сада уздржавало од извршења оваквих казни, на десетине оптужених за богохуљење, углавном хришћана, последњих година убили су гневни муслимани. Од 2021. године, међутим, неки оптужени хришћани су изненађујуће ослобођени, као католкиња Асија Биби, која је провела осам година у затвору због богохуљења.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Kathpress.at