Type Here to Get Search Results !

Упокојио се у Господу митрополит пергамски Јован Зизјулас (1931-2023)

Дана, 2. фебруара 2023. године, у 92. години живота упокојио се у Господу митрополит пергамски Јован Зизјулас (Ιωάννης Ζηζιούλας), преноси Romfea.gr.

Блаженопочивши митрополит пергамски Јован, рођен 10. јануара 1931. године, важио је за једног од најзначајнијих и најутицајнијих православних богослова. Студије је отпочео на Солунском универзитету док је богословско образовање стекао на Универзитету у Атини 1955. године. Своје студије је наставио на Харварду где је стекао звање магистра, а докторирао је у Атини 1965. године. Пуних 14 година је био професор теологије на универзитетима у Глазгову и Единбургу, а био је и независни професор на универзитетима у Женеви, Грегоријанског универзитета и Краљевског колеџа у Лондону. У епископски чин је хиротонисан 22. јуна 1986. године. 

Митрополит је својом теолошком мишљу отворио могућности за поновни почетак екуменског дијалога, који се не своди само на третирање конкретних спорних питања, већ започиње много дубље и тиме се дотиче и питања црквене ерминевтике. Митрополит Јован се увек изнова залагао за наставак дијалога са Римокатоличком црквом, наглашано је својевремено приликом доделе титуле почасног доктора Вестфалског Вилхелмовог Универзитета у Минстеру. 

Митрополит Јован је од 2006. био копредседник Мешовите међународне комисије за дијалог Православне и Римокатоличке Цркве. Уједно, био је представник Васељенске Патријаршије у Атини.  Дуги низ година био је председник Атинске академије.

* * *

Из архиве наше интернет странице доносимо неколико текстова блаженопочившег митрополита пергамског Јована Зизјуласа:

Митрополит Јован (Зизјулас): Евхаристијско виђење света

Митрополит Јован (Зизјулас): Личност и генетски захвати

Митрополит Јован (Зизјулас): Црква без Свете Евхаристије није више Црква!

Митрополит Јован (Зизјулас): Разлика личности и индивидуе по Кападокијским Оцима

Митрополит Јован Зизјулас: Христолошко тумачење речи: “Држи ум свој у аду и не очајавај“


Приредила редакција портала "Ризница"