Type Here to Get Search Results !

Епископ Теодосије свештенослужио у Тутину


Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је данас, 21. фебруара 2023. године, Свету архијерејску Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла у Тутину, известио је портал Инфолид. 


Владика је богослужио поводом 80. годишњице страдања свештенослужитеља Луке и Уроша Поповића и младића Јаблана Раковића, који су пострадали у овој светињи управо на данашњи дан, молитвеног спомена св. Теодора Стратилата и Светога Саве другог архиепископа српског. Епископу је саслуживао велики број свештенослужитеља у молитвеном присуству великог броја верника из Тутина и других места Епархије рашко-призренске.

На порталу zlocininadsrbima.com објављени су следећи подаци:

парох добрињски Урош Петровић рођен је 1897. године у Азанима (општина Беране) у свештеничкој породици која је дала преко четрдесет свештеника Српској Православној Цркви. Завршио је Богословско-учитељску школу у Призрену, оженио се Олгом, а Господ им је подари срећу са петоро деце: два сина: Душана и Милорада и три кћери: Јелицу, Милицу и Лепосаву.

Отац Лука Поповић парох суводолски рођен је 1890. године у Сувом Долу (Пештер) од оца свештеника Милутина и мајке Марије. Његови корени су од Азанске свештенишке породице Поповића одакле је и о. Урош. Завршио је Богословско-учитељску школу у Призрену, а за свештенишки чин припремао се још и у Пећкој Патријаршији. Као регрут учествовао је у Првом светском рату, био је рањен у првим ратним окршајима да би потом отишао на лечење у Француску. Оженио се Марицом рођ. Чукановић, имали су шесторо деце: Жарка, Добрилу, Олгу, Градимира, Горицу и Владету. Постављен је за пароха суводолског 1926. године.


Извор: Радио Слово љубве