Type Here to Get Search Results !

Финска црква осуђује нову иницијативу за легализовање еутаназије


Финско удружење Право на смрт достојанствено поново је 13. јануара покренуло кампању за легализацију еутаназије у земљи. То питање је изнето пред владу 2018. године, али га је тада Парламент одбацио. Данас су посланици подељени по том питању. Јуче, 8. фебруара 2023. у Парламенту је одржана трибина на којој се показало да организације Леви савез и Зелени подржавају еутаназију, док се демохришћани томе противе, преноси iltalehti.fi. И председник и премијер су такође изразили подршку легализованој еутаназији.


Архијерејски сабор Финске православне цркве (Цариградска патријаршија) формулисао је одговор на грађанску иницијативу 2018. године, а с обзиром на то да је иницијатива поново покренута, поновио је свој одговор.

„У православном богословљу смрт се сматра тајном која се не може у потпуности разумети и исцрпно објаснити“, наводи се у саопштењу епископа. Епископи настављају:

Смрт се сматра нарушавањем психосоматског јединства, што доводи до раздвајања тела и душе. По учењу Цркве, живот сједињује тело и душу, а смрт значи нарушавање овог јединства. Душа је невидљива и може постићи бесмртност кроз јединство са Богом. У православној мисли, обухватајући целог човека, бесмртност душе не може се замислити одвојено од телесног васкрсења. Смрт као биолошки феномен односи се само на тело, видљиви и конкретни део наше људске природе. Смрт значи уништење тела, које је лишено могућности „да прати кретање душе“ и да од ње добија животворну енергију. Дакле, по учењу Православне цркве, смрт није крај постојања, већ раздвајање тела и душе-

Истовремено, архијереји су нагласили да савремена медицина омогућава одржавање пацијента у стању у којем се квалитет живота више не може сматрати добрим. Понекад, вештачко одржавање живота може изгледати, споља, гора опција од саме смрти. У овом случају се више не говори о организацији специфичне неге или давању наде пацијенту, већ о стварању етичког ћорсокака.

Финска црква има изразито негативан став према покушају легализације еутаназије, пишу епископи, делом због истих аргумената који се налазе у медицинској етици о поштовању појединца и његовог права на живот.

„Православна црква изједначава еутаназију са убиством са предумишљајем, у случају да је извршено без пристанка пацијента, и са самоубиством, ако је извршено на његов захтев“, поручују из Финске цркве. „Човек који донесе одлуку да прекине своје дане, одваја се од Цркве и своја дела износи на суд Божји: Јер што да чиним да судим и онима који су напољу? Зар не судите онима који су унутра? Али онима  који су напољу судиће Бога (1. Кор. 5,12-13), у чијој је руци душа сваког живог бића и дах целог човечанства (Јов 12,10).“

„Свако може напустити овај живот, али нико не може престати да постоји“, пишу епископи, понављајући учење Цркве о бесмртности душе.

Православни епископи Француске такође су у јануару објавили изјаву против еутаназије.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com