Type Here to Get Search Results !

Украјински унијати прелазе на нови календар, вероватно ће и расколници

Од 1. септембра, црквене нове године по новом календару, Украјинска гркокатоличка црква служиће по новом календару.


Ову одлуку Архијерејског сабора Украјинске гркокатоличке цркве објавио је ове недеље архиепископ Свјатослав Шевчук. Ова организација ће наставити да користи стару пасхалију, иако је ово само привремена мера, рекао је Шевчук. У част 1700-годишњице Никејског сабора, који ће се прославити 2025. године, у току је рад на проналажењу заједничке ажуриране пасхалије како би сви хришћани свих вероисповести могли данас да славе Васкрс, објаснио је унијатски поглавар.

Шевчук верује да ће овај покрет започети заједничком прославом Божића 25. децембра са такозваном „Православном црквом Украјине“ (ПЦУ).

Према изјавама вођа расколничке секте, њени архијереји ће ове године вероватно гласати за прелазак на нови календар. Синод ПЦУ саопштио је да ће се питањем календарске реформе у мају позабавити Архијерејски сабор, а према речима „архиепископа“ Евстратија Зорије, врло је вероватно да ће архијереји гласати за прелазак целе његове „Цркве“ на нови календар.

Заправо, унијатски и расколнички великодостојници су се већ у децембру договорили да заједно раде на преласку на нови календар.

У међувремену, ПЦУ је дозволила појединим парохијама да прослављају Божић 25. децембра и сада дозвољава парохијама да у потпуности пређу на нови календар ако желе.

Богослужбени живот ових верских структура је скренуо пажњу државе која изгледа подржава пројекат новог календара. Министар културе и информација Александар Ткаченко је у понедељак у Телеграму похвалио одлуку УГЦЦ, рекавши: „Реформа литургијског календара је одавно закаснила.“

Његово министарство је чак покренуло анкету о овом питању у популарној украјинској апликацији за телефон, која је, према Ткаченку, показала да је украјинско друштво спремно да се прешалтује.

А Ткаченко и разне личности ПЦУ и националистичке личности су јасно ставили до знања зашто су спремни да промене 1.000-годишњу традицију Украјине: да не славе Божић са Руском црквом.

„Овај процес“ преласка на нови календар „већ се убрзава, јер нико не жели да слави Божић заједно са Москвом“, рекао је Ткаченко у емисији прошлог месеца.

Према речима „Митрополита“ ПЦУ Јоана Јаременка, Божић се у Украјини празнује 7. јануара само зато што је 300 година био потчињен Руској цркви, чији је „феудално-кметовски“ дух спречавао Украјину да усклади свој литургијски календар „са једноставним или чак елементарним астрономским чињеницама људског живота“.

„Митрополит“ Михаил Зинкевич је у децембру изјавио да цео православни свет користи нови календар осим Москве. Он је објаснио потез своје епархије да престане да слави Божић 7. јануара: „Одлучили смо да искоренимо ову навику, јер је руска... Цариградска мајка црква, која нам је дала томос, слави Божић 25. децембра.

Упркос тврдњи архијереја ПЦУ, стари календар се користи на Светој Гори и у црквама Јерусалима, Грузије, Србије, Пољске и Македоније. Црква Чешке и Словачке и Православна црква у Америци имају парохије, манастире, па и читаве епархије које служе по старом календару. Бугарска дијаспора у САД, Канади и Аустралији такође служи по старом календару.

А према речима Виталија Собка, клирика Волинске епархије ПЦУ, важна предност промене календара је то што ће то бити ударац за „руски свет“.

Такође није тајна да унијати и расколници намеравају да се на крају уједине у једну „кијевску цркву“, а њихови представници су већ много пута саслуживали.

„А где ћемо ми, православни, бити?“ пита се редакција украјинског листа Удружење православних новинара. „На крају крајева, сигурно ће сви ови догађаји додатно ојачати репресију над [канонском] УПЦ.“  „Бићемо у Православној цркви коју је основао Христос“, одговара Удружење православних новинара.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com