Type Here to Get Search Results !

Прослава Сретења у Орашцу; богослужили Епископи Јован и Алексеј


На дан празника Сретење Господње, када се прославља и Дан државности Републике Србије, у устаничком месту Орашац, прослава овог верског и државног празника је започета светом архијерејском Литургијом у храму Вазнесења Господњег у Орашцу.


Звучни запис беседе


Свету архијерејску Литургију су служили Епископ шумадијски Господин Јован и Епископ хвостански Господин Алексеј уз саслуживање Архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, Архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја-ставрофора Александра Новаковића, протојереја Љубише Ђураша, протођакона Ивана Гашића и Дамјана Божића и ђакона Александра Бабића. Епископ Јован је верне поучио и надахнуо својом беседом о сретању Бога и човека и нагласио да "оног тренутка када се сусретнемо са Христом - у нашем животу све постаје другачије".

Поред верног народа који је усрдно у молитвеној атмосфери одговарао на прозбе, појање су улепшали и чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца и појци богословије "Свети Јован Златоусти" из Крагујевца.

По заамвоној молитви Епископ је пререзао славске колаче одборницима месне заједнице Орашац и управи и запосленима у музеју „Први српски устанак“, а потом је Епископ доделио Архијерејске грамате свим заслужним мештанима.

Након Свете Литургије, испед спомен школе „Први српски устанак“ Епископи су одслужили парастос пострадалим војницима и војсковођама у Првом српском устанку чиме је и започета државна прослава Дана државности Републике Србије у току које су положени венци испред споменика Вожду Карађорђу, а након чега је уследео пригодан културно-уметнички програм у току кога су својим говорима се свима обратили Председник народне скупштине Републике Српске г. Ненад Стевандић и председник народне скупштине Републике Србије г. Владимир Орлић.

Преосвећени Владика Јован је касније посетио је и храм Светог Великомученика Георгија на Опленцу, известила је Епархија шумадијска и том приликом произнео молитве за покој душе вође Првог српског устанка вожда Ђорђа Петровића, а након помена, присуствовао полагању венаца уз све војне и државне почасти.


Извор: Радио Слово љубве