Type Here to Get Search Results !

Православни клирици у Шпанији бране достојанство живота


Представници трију православних јурисдикција и друге религијске личности окупили су се у среду 15.2.2003. у Мадриду да би потписали петицију о заштити достојанства људског живота. Заједничка петиција биће достављена законодавној, извршној и судској власти у Шпанији, преноси новинска агенција Базилика.


Документ је потписао епископ шпанско-португалски Тимотеј Румунске православне цркве, о. Андреј Кордочкин из Руске православне цркве и митрополит шпанско-португалски Висарион Цариградске патријаршије.

У петицији се наводи да потписници „са све већом забринутошћу посматрају како се деценијама у нашој земљи промовишу и усвајају закони у којима је, у неким случајевима, људски живот озбиљно незаштићен, тиме што се доносе закони не само против начела нашег Створитеља, већ и против најважнијих људских права: права на живот.

Абортус до 14. недеље трудноће је легалан у Шпанији од 2010. г. У четвртак, дан након што је религијска петиција потписана, шпански Парламент је одобрио закон којим се 16- и 17-годишњакињама дозвољава абортус без пристанка родитеља .

„Живот је дар од Бога целом створењу и човечанству“, и не зависи од околности живота, већ је „унутарњи квалитет“ и увек се мора поштовати, наводи се у петицији. Стога, живот „мора бити заштићен од почетка до краја“.

Ово поштовање према животу је знак напретка и благостања друштва, „а не корак уназад или супротно слободи“.

Чак и у тешким случајевима, „дубоке етичке и моралне дилеме не могу се начелно решити жртвовањем једног од угрожених основних права (у овом случају, права на живот) у корист другог”.

Зато „молимо наше вернике, друштво у целини и политичку заједницу да још једном размисле и да се обавежу да сарађују и раде заједно како би сваки људски живот био заштићен и чуван као дар Божји, обдарен највишим достојанством.

Петицију су потписали и представници Исламске комисије Шпаније, Савеза евангелистичких верских јединица у Шпанији, Шпанске реформисане епископалне цркве и Католичке цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com