Type Here to Get Search Results !

Украдене драгоцености са чудотворне иконе у грчком манастиру


Непознати починиоци провалили су прошле недеље у манастир у Грчкој и украли драгоцености које су верници принели чудотворној икони.

Злочин се догодио у свештеном манастиру Панагија Катарину, који се налази непосредно изнад града Гавалу, око 200 км северозападно од Атине у среду, 8. фебруара 2023.г. Приметиле су га монахиње током јутарње службе следећег дана и одмах позвале полицију. .Врата саборне цркве су разбијена, стакло над чудотворном иконом Панагија Катарину разбијено, а побожни прилози верника су украдени, преноси Ромфеа.

Починиоци су, између осталог, однели 10 златних крстова, 25 прстенова и две епископске панагије. Такве прилоге верни приносе чудотворним иконама у знак захвалности за чудесно исцељење или неко друго чудо.

После крађе у оближњој саборној цркви пре неколико година, митрополит етолски Косма наредио је да се већина тако вредних прилога премести из манастира и цркава на безбедно место. Дакле, ствари које су украдене потичу из прошле деценије.

* * *

Манастир Панагија Катарину се налази на месту где је једном пастирица по имену Катарина била вођена небеском светлошћу и гласом да пронађе икону Богородице. Њој је Богородица наложила да ту подигне мали иконостас како би пролазници могли да застану и да се помоле. Касније оснивање манастира засновано је на овом небеском јављању.

Манастир је током векова био духовни, национални, друштвени и просветни центар.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com