Type Here to Get Search Results !

Грузијска црква улази у општење са Македонском црквом


Свети сабор Грузијске православне цркве одлучио је да ступи у општење са Македонском православном црквом-Охридском архиепископијом на седници у уторак, 14. фебруара 2023. саопштила је прес служба Патријаршије.


Председавајући Спољног одељења Грузијске патријаршије, Његово Високопреосвештенство митрополит зугдидски и цаиши Герасим прочитао је извештај о томе, упознајући архијереје са писмом Његове Светости Патријарха Српске цркве Порфирија којим је најављен крај вишедеценијског периода општења са МПЦ и њено уздизање на аутокефални статус.

Митрополит Герасим је истакао да је неколико помесних Цркава признало аутокефалност МПЦ, док су је друге признале као канонску, али не и аутокефалну.

И Црква Чешких земаља и Словачке и Румунска православна црква признале су аутокефалност МПЦ прошле недеље.

Саслушавши извештај, грузијски Свети сабор је одлучио:

„Грузијска црква треба да ступи у евхаристијско општење са Православном црквом у Северној Македонији, на чијем челу је Његово Блаженство архиепископ Стефан (Вељановски).“

* * *

Аутокефалност Македонске цркве признају и Цркве Русије, Пољске, Украјине, Бугарске и Румуније, поред Српске цркве која ју је доделила.

С друге стране, Грчка црква изричито одбацује аутокефалност МПЦ на основу тога што мисли да само Цариград може дати аутокефалност, иако она ипак прихвата МПЦ као канонску, након раније одлуке Цариграда.

Антиохијска патријаршија је такође прихватила каноничност МПЦ и ступила у општење са њом, али са „тежњом да се што пре постигне општи православни консензус о називу и правном статусу ове Цркве“.

Архијереји и свештенство МПЦ такође су саслуживали са архијерејима и свештенством из Јерусалимске цркве и Православне цркве у Америци, иако се њихови Синоди (сабори) нису званично позабавили тим питањем.

До сада није било саборских  одлука нити саслужења архијереја или свештенства цркава Александрије, Кипра и Албаније.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com