Type Here to Get Search Results !

В.Р. Легојда: Одузимање држављанства украјинским епископима још је један вид борбе против канонске Цркве

Председник Синодалног одељења за односе Цркве, друштва и медија В.Р. Легојда је прокоментарисао одузимање држављанства петорици архијереја Украјинске православне цркве од стране Државне миграционе службе Украјине, назвавши овај поступак још једним видом борбе против канонске Цркве.


Митрополит хустски и виноградовски Марко, викар Кијевске епархије архиепископ бучански Пантелејмон, викар Одеске епархије архиепископ арциски Виктор, викари Кијевске епархије епископ макаровски Гедеон и епископ вишњевски Спиридон лишени су, како преносе медији. држављанства.

„Украјинске власти настављају да намерно руше једину канонску Цркву Украјине. Ово није први пут да користе одузимање држављанства као вид антицрквене репресије. Уз одобравајуће ћутање светске заједнице за људска права, задатак уништавања непожељне верске заједнице остварује се на најодвратнији начин,“ рекао је В.Р. Легоид.

„Не постоје и не може бити доказа да су ови епископи нанели било какву штету Украјини. Сва њихова кривица је у томе што нису на време прешли у верску организацију коју украјинске власти сматрају ближом и пожељнијом“, додао је начелник Синодалног одељења.

„Прогон Украјинске православне цркве заувек ће бити уписан у историји Европе и света као пример најсрамније некажњености, заједно са прогоном Цркве од стране совјетских атеиста. Позивамо међународне организације за људска права да обрате пажњу на безакоње које се дешава у Украјини у односу на представнике верских организација,“ закључио је В.Р. Легоида.


Превод с руског,

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru