Type Here to Get Search Results !

Тражи се помоћ сиријским и турским жртвама земљотреса


Два разорна земљотреса погодила су 5. фебруара 2003. Турску и Сирију, убивши и повредивши хиљаде људи, а уништивши стотине зграда, мећу којима бројне православне цркве.


Саучешће цариградском Вартоломеју и антиохијском Јовану стигло је из целог православног света. Патријарх Јован је апеловао на митрополите Антиохијске патријаршије да се моле за покој душа умрлих и за утеху оних који страдају. Он је такође позвао архијереје да предузму неопходне мере за помоћ пострадалима у својим епархијама.

Тим из Патријаршијског одељења за екуменске односе и развој спровео је брзу процену како би започео пружање хитне помоћи угроженим породицама, уз то дели комплете за храну, зимске потребе, душеке и ћебад и ради на обезбеђивању сигурног уточишта за оне који су изгубили своје домове.

Парохије Антиохијске архиепископије у Северној Америци ће током фебруара примати прилоге и усмеравати новац с таста за погођене људе, градове, парохије и архиепископије. Антиохијска митрополија Немачке и Средње Европе такође прима донације.

Међународне православне хришћанске добротворне организације такође раде са контактима на сиријском језику на пружању олакшања паћеницима, са почетним циљем од 250.000 долара.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com