Type Here to Get Search Results !

Доступан је сајт Певачког друштва храма Светог Саве


На адреси https://horovihrama.rs/horovi-hrama/ доступна је нова интернет страница Певачког Друштва заветног спомен-храма Светог Саве на Врачару


Певачко друштво Храма Светог Саве основано је и ради под директним покровитељством Његовог преосвештенства Eпископа ремезијанског Г. Стефана, викара Патријарха српског и настојатеља Храма Светог Саве. ПДХСС чине:

1) Хор „Мокрањац“

2) Дечији хор „Растко“

3) Хор Храма Светог Саве

4) Омладински хор

Певачко  друштво “Мокрањац” основано је давне 1931. године у Београду. Оснивач и први диригент хора је др Коста Манојловић, композитор, музиколог и музички теоретичар.  Због ратног стања у земљи, као и друштвено – политичке ситуације, активности певачког друштва биле су смањене све до времена када је настављена градња Храма Светог Саве. „Мокрањац“ функционише као аматерско друштво које у основи окупља љубитеље црквене музике, са одговарајућим предиспозицијама. 

Дечји Хор "Растко" основан је крајем 1989. и један је од првих дечјих православних хорова у Србији након Другог светског рата, настао у жељи да деца певају на Светој Литургији. Саткан од љубави, хор „Растко“ се изнад свега труди да достојно представља свој дом – Храм Светог Саве, проносећи дух православља и Светосавља. Репертоар обухвата духовне, народне и дечије композиције у вишегласним аранжманима.

Хор Храма Светог Саве основан је у августу 2018. године благословом Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског господина Стефана. Циљ оснивања Хора је учешће на богослужењима у храмовима српске православне цркве, али и представљање духовне и световне музике од средњег века до данас на концертним подијумима у земљи и иностранству.  Ансамбл сачињавају дипломирани и мастер уметници из разних области музичке уметности, студенти Факултета музичке уметности у других факултета Универзитета у Београду, као и талентовани љубитељи хорске музике, који имају практично искуство у читању и извођењу нотног текста.

Омладински Хор - Традиција хорског, односно, заједничког певања у православним црквама, дуга је практично колико и само богослужење. Првобитно богослужење ослањало се на јеврејску традицију певања псалама. За разлику од појединих молитава које изговара предстојатељ, псалме и химне певали су сви присутни, „једним устима и једним срцем“. Тако се црквено хорско певање развило потпуно природно, из самог карактера богослужења.

* * *

Посетите званичну интернет страницу: ОВДЕ