Type Here to Get Search Results !

Отишао Богу на истину знаменити научник проф. др Марко Вишић

 

Марко Вишић рођен је у селу Оклај крај Книна, 18. јануара 1942. Упокојио се 31. јануара 2023. у 82 години. Сахрана је у Ваљеву 2. фебруара, после опела у цркви Покрова Пресвете Богородице.


Марко Вишић је академско образовање стекао на Одељењу за класичне науке Филозофског факултета, Универзитета у Београду, где је дипломирао је 1966. и магистрирао 1971. године. Докторирао је на Филозофском факултету у Загребу 1989. године. Бавио се педагошким радом а академску каријеру окончао је у звању професора Философског факултета Универзитета Црне Горе.

Обдарен од Бога полиглотским талентом, са изузетном посвећеношћу бавио се истраживањем културне историје древног Блиског истока и антике, истраживањем раног мишљења и спекулативне мисли древних народа, духовног и верског живота старих Египћана, Сумерана, Акађана, Хетита, Вавилоњана, Хебреја, Хелена и Римљана, античке философије и философије уопште, као и историје античке медицине, музике и књижевности.

Током вишедеценијског научног рада објавио је око две стотине расправа, есеја, студија, монографија и превода књижевних дела из блискоисточне и античке књижевности, са акадског, старохеленског,  класичног латинског, француског, немачког и руског језика.

Укупно је објавио је преко 660 библиографких јединица научних радова, монографија, превода, публицистичких чланака и есејистике.

Био је члан више научних институција из области класичних наука и филологије. Међу бројним наградама и признањима за изузетан допринос науци и култури је и награда за животно дело „Печат”, коју му је доделила издавачка установа “Унирекс” из Подгорице.

Међу најзначајнијим делима којима је дао великог доприноса и оставио широког трага у оквирима српске и европске културе и просвете јесу научне студије и преводи класичних дела из области општецивилизацијских вредности: Антологија старе хеленске лирике, Ономастика у грчким повељама српских владара, преводи: Боетије, Утјеха философије, Велика египатска књига мртвих, Законици древне Месопотамије, Сумерско-акадски Еп о Гилгамешу и Еп о стварању, Поеме о Јову – сумерска, акадска, египатска и библијска поема, Аурелије Аугустин, Држава Божја…

Принисећи свећу за покој душе научника др Марка Вишића и изражавајући искрено саучешће његовој супруги Босиљки и ћеркама Маријани и др Кристини, међу многобројним добрим делима са којима стаје пред Праведног Судију наводимо и ова два: теолог Ристо Радовић, потоњи митрополит Амфилохије и Марко били су студенти Класичне филологије. Међусобно су се помагали и делили у оним оскудним временима храну и књиге. Обојица су сведочили о тегоби студентских дана али и неумитној љубави према знању, кроз чињеницу замене вредности: Марко је Ристу дао књигу Светог Писма на латинском језику, превод Блаженог Јеронима а Ристо му је дао свој зимски капут! Тада успостављено пријатељаство трајало је доживотно о чему сведоче књиге које је Марко даривао Амфилохију са посветом! Друго сведочанство везано је за Светог исповедника Варнаву  епископа хвостанског. Када је 2009. у издању Светигоре објављена књига посвећена овом угоднику Божјем, др Марко Вишић је превео извесне текстове са латинског језика као свој прилог! Бог му платио!


Вјечнаја памјат!


Монах др Павле Кондић

Рубрика