Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом: На данашњи дан страдало 6.000 српских мученика бранећи вјеру Христову

Његово високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је данас, 22. марта 2023. године, са свештенством и верним народом, Литургију пређеосвећених дарова у храму светог цара Лазара и свих српских мученика у Андрићграду. 


Митрополит је у беседи нагласио да је на данашњи дан пре 81 годину страдало 6.000 српских мученика у Старом Броду, бранећи веру Христову, али да је тај злочин више од пола века заташкаван, пренела је РТРС.

- Морамо се сјетити и свих оних Севастопољских мученика и старобродских који су животе изгубили али су задобили царство небеско - рекао је Високопреосвећени, подсетивши да је злочин у Старом Броду заташкаван, али да се светилиште ипак обновило.

- Хвала Богу да се захваљујући одговорним људима ово светилиште обновило и уредило, а посебну захвалност дугујемо блаженопочившем митрополиту Николају - рекао је између осталог Митрополит Хризостом.

Литургији су такође присуствовали начелници општина Вишеград, Соколац и Ново Горажде Младен Ђуревић, Милован Бјелица и Мила Петковић.

Додајмо да је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српскр г. Душко Милуновић прошле године нагласио да су "комунистичке власти жртву и џелата ставиле у исти положај, никада нису кажњени починиоци злочина над Србима и то је један од разлога због којег је избио рат деведесетих година на простору бивше Југославије".

* * *

Покољ српског народа од усташке "Црне легије" под командом Јуре Францетића у Старом Броду и Милошевићима, десио се у пролеће 1942. године, углавном на обалама реке Дрине. Током офанзиве, мучки је убијено више од 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу Дрину и потраже спас у Србији. Најмасовније убијање је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја.

У Старом Броду је у септембру 2019. године освештана Спомен-капела и Музеј старобродским мученицима у оквиру обележавања 77 година од мученичког страдања Срба, у коме је постављено и 27 скулптура са 39 ликова који симболизују збег и улазак српских мајки са децом у наручју у набујалу Дрину, како не би пале у руке злотворима.


Извор: РТРС