Type Here to Get Search Results !

Епископ Димитрије: У Часном посту Крст долази прије Васкрсења


У Трећу недјељу поста — Крстопоклону, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у Храму Вазнесења Господњег у Невесињу. Преосвећеном Владици саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Захумско-херцеговачке Епархије и Манастира Подмаине.


Благословом Владике Димитрија, по Јеванђељу је бесједио отац Рафаило, који је, говорећи о тајни свјетлости и сили Крста, нагласио: „Ето, потенцијално, и нашег дана и нашег истинског рођендана, бесмртнога дана. Јер, само у Крсту и силом Крста, поништена је смрт, укинуто проклетство и Крстом откључан Живот у пуноћи, у Царству Свете Тројице.”

Након Отпуста, сабраним вјерницима обратио се Владика Димитрије, појаснивши да присуство Крста Христовог чини Васкрсење блиским. У Часном посту, Крст долази прије Васкрсења — као симбол побједе, како би људи знали да је Христос побиједио смрт и да они постом, али и молитвом, подвигом и читавим својим животом, улазе у ту побједу. Сјећајући се обичаја украшавања Крста цвијећем, након свечаног изношења, који је Владика Атанасије донио у Тврдош из грчких цркава, Владика је појаснио како је човјек позван на украшавање Крста на такав видљиви, материјални начин, али и чистећи срце, душу и савјест, трудећи се да остане на крстоносном путу поправљајући себе.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска