Type Here to Get Search Results !

Москва: Православни универзитет одбио да изда диплому са новим именом трансродног студента

Почетком фебруара „Новаја газета Европа“ објавила је текст о руској девојци (27), која је легално променила пол и добила пасош са новим именом.


Затим се обратила факултету који је завршила са захтевом да јој изда нову диплому са њеним новим, мушким именом.

Међутим, похађала је један од православних универзитета у Москви, а школа је одбила да изда нову диплому. Тако се за помоћ обратила ЛГБТ групи Егзит која ју је спојила са адвокатом. Она каже да није планирала да студира на православном универзитету, али „околности су биле такве да она [sic!] није имала друго решење.

Пошто није успела са универзитетом, по савету свог адвоката, поднела је пријаву против школе Федералној служби за надзор образовања и науке. Универзитет је тада званично обавештен да је њен захтев одбијен. Девојка је изразила запрепашћење што је православни универзитет користио њено женско име у свом одговору.

Девојка и њен адвокат поднели су тужбу у Москви да приморају универзитет да јој изда нову диплому под њеним мушким именом.

Протојереј Максим Козлов, председник Просветног одбора Руске цркве, рекао је за РИА-Новости да подржава одлуку управе универзитета.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com