Type Here to Get Search Results !

Полиција блокирала верне да посете Почаевску лавру, избацила жене и децу из аутобуса


Не задовољавајући се тиме да Украјинској православној цркви потпуно одузму Успенску Кијевопечерску лавру и избаце монахе и студенте Богословске академије на улице, власти такође блокирају поклонике да стигну до Успенске Почајевске лавре у западној Украјини.


Кијевски манастир је најважније свето место у Украјини, док је Почајевски манастир други по важности. Држава намерава да истера монахе из првог, а већ постоје потези да се то уради и са монасима који обитавају у овом другом манастиру.

Полиција је у суботу, 25. марта 2023, зауставила два аутобуса из Чернивстија на путу за Почавску лавру, тврдећи да је поклоништво представљало митинг који је забрањен за време ванредног стања, саопштава Епархија черновичка.

Полиција је тада поклоницима почела да уручује позиве у војну службу. Уследила је свађа, а возачи, жене и деца су избачени из аутобуса и није им дозвољено да наставе путовање у светињу.

Инцидент се догодио само два дана након што је Покрајински савет Тернопоља изгласао апел савезним властима да иселе православне из Почајевске лавре, као што то чини у Кијеву.

Његово Преосвештенство епископ Епархије ивано-франковске Никита стигао је на лице места након што је народ био заустављен већ више од два сата.

„У Украјини сада нема верске слободе. У Украјини влада терор! Постоји нека посебна верска организација коју подржава држава, а постоји и нека неспецијална коју треба угњетавати на сваки могући начин“, прокоментарисао је он.

На крају је само 9 од 90 поклоника успело да пронађе пут до Лавре. Међу њима је била и мајка војника који је тренутно у украјинским оружаним снагама, која је желела да оде у манастир да се помоли за свог сина.

Са своје стране, остали поклоници упутили су видео апел. „Понижени смо, на силу смо извучени из аутобуса са малом децом, као криминалци усред ноћи“, кажу. „Забрањено нам је да се молимо за родбину, не смемо да се крећемо по својој отаџбини, полиција нашу децу доводи до суза.“

А сутрадан, у суботу, 25. марта, власти су поставиле блокаде на свим правцима ка Почајевској лаври. Сви верници који су желели да присуствују свеноћном бдењу морали су да прођу темељну проверу.

Поред тога, друга група поклоника је избачена из свог аутобуса, који је одведен на неку врсту прегледа.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthochristian.com