Type Here to Get Search Results !

Хиљаде православних Украјинаца преплавили Кијевопечерску лавру док држава и даље прогони манастир


Православни верници Кијева изашли су у недељу 12. марта 2023. да целивају светиње и покажу љубав и подршку светом Православљу.

Хиљаде људи испунило је Успенску Кијевопечерску лавру у недељу Светог Григорија Паламе, када се прослављају и сви светитељи Лавре, молитвено пратећи свог вољеног архијереја Његово Блаженство митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија.

Овај величанствени догађај збио се само два дана након што се сазнало да држава намерава да до краја месеца потпуно протера свето православље из Лавре. Црква је крајем прошле године већ избачена из саборних храмова Горње лавре и од тада богослужења врши у црквама Доње лавре. Оба дела манастира су под државном влашћу још од совјетских времена.

Свечани догађај је почео Свеноћним бденијем у суботу увече у цркви Светог Агапита у Доњој лаври. Следећег јутра, Блажењејши митрополит Онуфрије је са још 29 архијереја началствовао Светом Литургијом у цркви Часног Крста.

Првобитно је било планирано да се служба одржи напољу на тргу испред цркве како би се боље примиле хиљаде поклоника који су очекивани, али је због лошег времена служба одржана унутра. Ипак, правоверни кијевски верници испунили су територију Лавре, без обзира на лоше атмосферско време.

После прочитаносветог Јеванђеља, Његово Блаженство се обратио верном народу архипастирском беседом у којој се осврнуо на лоше понашање државе према Цркви и братству Лавре:

Данас, драга браћо и сестре, надвили су се облаци над овим светим манастиром...

Не знамо шта ће бити даље, али знамо једно – ову Лавру су подигли верни наше Цркве, наша Црква. Тада није било друге Цркве. Манастир је запустео током совјетског власти, када је постојао милитантни атеизам и када смо добили гомилу рушевина 1988. године. Још једном је наша Црква обновила овај свети манастир. И мислимо да је неправедно не дозволити нам да служимо на овом светом месту.

… Молим вас, драга браћо и сестре, да се молите да Господ промени мисли оних људи који желе да сабраћа напусте свети манастир, да светиљка молитве и даље гори овде, да свако од вас дође овде да се исповеди, причести и поклони светим  оцима Лавре.

… Нека Господ благослови миром нашу земљу молитвама светих и преподобних отаца Антонија и Теодосија и свих пештерских чудотвораца, да престану пуцњи, да се људи помире једни са другима, да бисмо у својим животом ишли путем којим су ишли наши преподобни оци, путем који се зове пут спасења, који води човека у Царство небеско.

На прозбама су узнесене посебне молитве за мир у Украјини, да се свим страдалницима помогне и буду утешени, да се војници ојачају у храбрости и да се власт просветли.

Митрополит Онуфрије је у свештенички чин рукоположио два ученика Кијевске семинарије и Академије.

За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com