Type Here to Get Search Results !

Интервју Епископа моравичког Антонија за “Российскую газету”

У петак 24. марта 2023. године, на 24-ту годишњицу од НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, Његово Преосвештенство Епископ моравички Антоније је служио помен за све жртве овог страшног злочина, након чега је одговорио на питања новинара “Российская газета”.


*Задржавајући западне крстоносце својим масовним страдањима, као што је то било 1941. или 1999. године, Срби су Русији слали јасну поруку упозоравајући је на велику опасност, обезбеђујући јој довољно времена да се сабере и припреми одбрану. Данас је експанзија Запада стигла до наших граница. Сведоци смо и тога како у Украјини руска војска пружа снажан отпор великој НАТО армији.


Епископ моравички Антоније: Специјална војна операција коју у Украјини спроводи Руска Федерација, усмерена је, првенствено на заштиту руских људи и руских грађана. Нажалост, украјински народ је потпао под утицај западних сила – Америке. Они су ти који на све начине покушавају да уништве све оно што има везе са Русијом. Због тога нас нимало не изненађује ситуација која се догађа у вези са Руском православном црквом, која је једина канонска Црква на тлу Украјине. Руска православна црква је једина Црква која је призната од стране свих аутокефалних православних Цркава. Тзв. „Украјинска православна црква“, којом руководи Епифаније никако не може имати благодат, као што не поседује ни апостолско прејемство и канонско свештенство. Скоро сви њени служитељи су били „рукоположени“ од стране расколника Филарета (Денисенка). Они, заправо користе подршку Константинопољског Патријархата и Запада, који кроз руке самопрозване „цркве“, наноси тешке ударце на Русији, Руску Цркву и целокупно Православље.

Слични догађаји су се одиграли и у Југославији. Нато снаге су те 1999. године бомбардовале цивиле и обичне грађане. Поменута војна акција је, цинично била названа „Милосрдни анђео“. То је, заправо био први експеримен Запада, пре коначног сукоба са Русијом. Као што нам је познато, Југославија је била устројена слично као Совјетски Савез. Наравно, била је територијално мања са свега 6 република и 2 аутономне покрајине. Запад и даље не жели да призна своју грешку и преузме одговорност за све преступе, као што се не каје за убиство цивила, нити је спреман да саслуша другу страну приче. Колико је све то отишло у погрешном смеру, сведок је покушај Велике Британије из 2015. године, да целокупни српски народ окарактерише као геноцидни.Захваљући Русији и Кини, њихов предлог је оборен у Уједињеним Нацијама, на чему смо итекако благодарни. Управо Срби су били ти који су протерани са својих вековних огњишта на територији данашње Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије.


*На све оно што се тренутно догађа у Украјини – гоњења на монахе и свештенство Кијево-Печерске лавре, „напредни“ Запад опет затвара очи.


Епископ моравички Антоније: Управо тако. Запад крије своју главу дубоко у песку, као да се ништа не догађа. Украјински сапозванци покушавају да отму све оно што је вековима настајало од стране Русије и монаха Руске православне цркве. Управо они су били ти који су, буквално из пепела обновили овај древни манастир. Свима нама је добро познато да је Кијевска Русија колевка руског Православља.


*Један од основних разлога за мржњу и непријатељство Запада према Србима јесте чињеница да се Срби од 19. века сматрају „малим Русима“. Русија је пружила сву неопходну помоћ Србима у њиховој борби за ослобођење од ропства под Османском империјом. Са друге стране, Срби су, као одговор на сва добра, увек одговарали са несебичном љубављу, коју је могуће довести у контекст са неодвојивим делом српског националног идентитета. Због свега тога, Запад покушава да завади Москву и Београд, тако што ће приморати власт у Србији да уведе санкције против Русије.


Епископ моравички Антоније: Као човек који потиче из српског народа, могу да вам откријем важну истину, а то је да грађани Србије никада неће издати Русију. Српски народ неће издати нити подржати нникакве антируске санкције. Наравно да ја не могу говорити у име власти у Србији. Међутим, искрено се надам и верујем да ће наш председник Александар Вучић одолети притиску Запада којима никада није одговарало пријатељство и блискост наша два братска народа. Иако смо географско удаљени од Русије, ми смо, по духу, вери и моралној свести, итекако блиски једни другима. Са једне стране, било би пресмешно да се и Србија придружила уведеним санцијама против Русије, јер Москва то не би ни осетила у погледу своје економије. Са друге стране, сама Србија би осетила огроман гупитак у својој привреди. Сетимо се да велика српска дијаспора живи и ради у Русији. Они овде зарађују новац и хране своје породице у домовини, чиме уједно помажу српску економију. На тај начин, санкције би биле против самих себе – против своје савести и своје воље.


Извор: Подворје СПЦ у Москви

Рубрика