Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Свако од нас је позван да учествује у молитви Цркве


У Недељу средопосну Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Вазнесења Господњег у Убу, уз саслуживање архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и свештенослужитеља из Епархије ваљевске и јереја Марка Урошевића из Аранђеловца (Епархија шумадијска). 

Хор Пресвете Богородице Тројеручице, под управом Дуње Капларевић, својим појањем је улепшао богослужење. На Светој Литургији, Владика Исихије је рукоположио у чин ђакона Марка Филиповића, дугогодишњег вероучитеља тамнавских основних школа.

У празничној проповеди, Владика Исихије је подсетио на значај Велике Четрдесетнице, приближивши сабранима личност и дело Светог Јована Лествичника, великог учитеља побожности, богословља и аскетизма, коме је посвећена ова недеља Часног поста. Црква нас подсећа на његову књигу „Лествицу“ и показује нам тајне, које Свети оци преносе свима који желе да се подвизавају. То није књига теорије, неког учења и цитирања научника, иако и тога има. „Лествица“ је подвиг Светог Оца Јована, који је све то доживео у дубинама своје душе као пустињак на Синајској гори,  рекао је Владика Исихије о великом Божјем угоднику из 7. века, чији је подвиг до данас узор како монасима који се одричу света, неретко тихујући у потпуној самоћи, тако и свим људима који настоје да живе хришћански. На молитвама светитеља попут Јована Лествичника се држи наш свет, истакао је ваљевски архијереј.

Свако од нас је позван да учествује у молитви Цркве, јер не молимо се сами, него колико смо у вери, колико идемо у цркву и просвећујемо се кроз речи Светог јеванђеља и учења Светих Отаца, толико и ми можемо да учествујемо у подвизима светитеља и на тај начин служимо Господу и ближњима- казао је Владика Исихије.

Говорећи о чувеној „Лествици“, Владика Исихије је објаснио њен садржај у коме су дефинисани подвизи покајања и прихватања Крста Господњег, затим побеђивање грехова и стицање јеванђељских врлина, замке које прате аскетски живот- помисли о достизању духовних висина, које воде гордости и осуђивању ближњих, те напослетку остваривање вере, наде и љубави, илити савршенства хришћанског живота. 

Подвиг је трајна делатност свакога ко покушава да се уподоби Господу, јер морамо да уложимо велики труд да бисмо живели по Његовим заповестима. Оне јесу природне заповести и одговарају нашој људској природи онаквој у каквој нас је створио Господ. Нажалост, још у Адаму и Еви, та наша природа је отпала од Бога и постала трулежна и смртна. Зато је свима нама потребно да уложимо огроман труд, а то је тај наш духовни подвиг. Свети Јован је велики учитељ побожности и његова књига „Лествица“ је доступна свима нама да је прочитамо и да је упознамо, јер се она не односи само на монахе, већ на све нас- поучио је Владика Исихије верни народ Тамнаве на Светој Литургији у убском Световазнесењском храму.

У осврту на данашње Свето јеванђеље (Мк 9, 17- 31) Владика Исихије је објаснио значај вере на основу које Он дарује исцељење младићу у коме је био дух неми. Важно је да имамо исправну веру у Господа и да се подвизавамо постом и молитвом као што чинимо у Светој Четрдесетници и осталим данима, истакао је он, позвавши сву своју духовну децу да се сабирају на Светим Литургијама у храмовима.

Данашње молитвено сабрање у средишту Тамнаве било је богатије свечаним тренутком рукоположења вероучитеља Марка Филиповића, најпре у чин чтеца, а потом ђакона. Благосиљајући га, Владика Исихије је поручио да је улога свештенослужитеља да уче народ како да се подвизава и остварује од Бога дате дарове, који се само уз труд развијају и блистају божанском светлошћу.

Сабрање је завршено трпезом љубави, коју је приредило братство Храма Вазнесења Господњег.


Извор: Епархија ваљевска