Type Here to Get Search Results !

Сабрање свештенства и свештеномонаштва Митрополије аустралијско-новозеландске


У трећу недељу Часног и Великог поста, 14. и 15. марта 2023.године, у манастиру Светога Саве Новом Каленићу, са благословом Његовог Преосвештенства г.г. Силуана обављена је исповест свештенства Богомспасаване Митрополије аустралијско-новозеландске и одржан Братски састанак. Свету тајну исповести по благослову Епископа су обавили Високопречани протојереји-ставрофори Милорад Јовчић и Милорад Лончар. 


Светом Пређеосвећеном Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г. Силуан уз саслужење протојереја-ставрофора Ђуре Ђурђевића, протојереја-ставрофора Петра Дамњановића, јереја Бранка Василића и јереја Василија Стојановића, као и ђакона Желимира. 

После заамвоне молитве Епископ је служио помен на гробу блаженопочившег Епископа Петра (Банкеровића) помоливши се за покој душа свих уснулих архијереја и свештенослужитеља Светосавске Цркве Петог континента. На крају Свете Литургије Епископ се обратио сабраном свештенству речима архипастирске поуке, нагласивши значај мисије међу повереном паством на петом континенту, као и узвишеност саме свештеничке службе која носи са собом и велику одговорност. 

После Свете Литургије приступило се радном делу састанка, на коме се сабраном свештенству по благослову Епископа обратио ново рукоположени свештеник и други парох храма Светог Саве у Перту, јереј Василије Стојановић, који се уједно путем овога предавања и представио сабраној братији говорећи на тему, " Значај и очување Српског црквеног појања у данашњем времену ". 

У наставку братског сабрања разговарано је о актуелним темама које се тичу живота и мисије Цркве у Митрополији АНЗ. Током другог дела састанка, преко видео линка, уз благослов Свјатјејшег Патријарха Српског Г.Г Порфирија, сабрању се обратио еминентни свештеник и мисиолог СПЦ,  Пречасни презвитер др Оливер Суботић предавањем на тему "За једно само молим Господа..." (Пс 27,1). Изражавајући благодарност о. Оливеру у име свештенства за инспиративно и надасве, поучно предавање, Епископ Силуан је изнова изразио своју благодарност Свјатјејшем Патријарху на благослову за укључење о. Оливера. 

Владика је затим закључио састанак благословом и молитвом, као и поуком и охрабрењем свештенства за даље прегалаштво на пољу служења и мисије међу повереном паством петог континента.

Посебна благодарност је упућена вредним сестрама СКСС које су се потрудиле око припремања хране и послужења током Братског састанка. 


Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска