Type Here to Get Search Results !

Прота Слободан Јокић у емисији "Ризница вјере": Цели наш живот треба да буде сараспињање Христу


Гост новог издања емисије "Ризница вјере" која се емитује у програму Радио-Телевизије Никшић, био је протопрезвитер-ставрофор Слободан Бобан Јокић, архијерејски намесник никшићки. Аутор и водитељ емисије је Сенка Чоловић Шумић.

У првом делу наведене емисије прота Слободан је указао на значај Великог поста, са посебним освртом на символику Крстопоклоне недеље у којој се пред литургијску заједницу на средину храма износи Часни Крст. Према речима гостујућег свештеника, Крст је наше укрепљење, Крст је сведок вечности и сведок победе љубави над мржњом. Прота Бобан је посебно истакао значај богослужбеног текста који нас упућује да будемо активни учесници спасоносних догађаја из Спаситељевог живота, јер богослужење нема комеморативни карактер, већ свештено актуализује догађаје домостроја нашега спасења. Самим  стварањем Крст је исписан у биће човеково, закључио је архијерејски намесник никшићки. 

У наставку емисије отац Слободан је говорио на тему јеванђелског зачала које се са храмовних амвона произноси у Крстопоклону недељу, и поучио да хођење за Христом подразумева да се претходно одрекнемо од себе и узмемо Крст Његов, и пођемо за Њим. Према поуци никшићког пароха, одрицање од себе значи и да већу пажњу посвећујемо ближњима, да гледајући лице браће и сестара видимо лик Божји. Прота је указао да су друштвене мреже постале савремена тешкоћа која отуђује људе, а чија реалност је супротна надлогичној науци Јеванђеља које нас позива на следовање Христу. Цели наш живот треба да буде сараспињање Христу, а кроз то сараспињање бива и Васкрсење, закључио је протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић. 

Тема овонедељне емисије "Ризница вјере" која је емитована у недељу 19. марта 2023. године, била је прилика да се укаже да хришћанске основе превазилажења свих искушења којима је обремењен савремени човек. Према сведочанству проте Слободана Јокића, конформизам је највеће искушење младих људи јер он побуђује на самоћу, а та самоћа је равна паклу. Не бити сам је данас највећа заповест, и не дозволити да неко буде сам, поучио је гост емисије.

У другом делу емисије гост емисије "Ризница вјере" је говорио о предстојећој обнови никшићког Саборног храма Светог Василија Острошког. 

* * *

Подсећамо, прилог о обнови никшићког храма и казивање архијерејског намесника никшићког, објавили смо на нашем порталу: Протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић најавио обнову Саборног храма у Никшићу


Приредила редакција портала "Ризница"