Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије богослужио у Цетињском манастиру


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служиo је данас, 4. марта, на Теодорову суботу, Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру уз саслужење свештенства намјесништва цетињског и свештеномонаштва ове свете обитељи. Прије Свете службе Божије Митрополит је сабрата Цетињског манастира монаха Лазара (Рондовића) рукопроизвео у чин чтеца.


Звучни запис беседе


По заамвоној молитви благосиљано је кољиво у част Светога великомученика Теодора Тирона, а у спомен на догађај који се десио у вријеме цара Јулијана Одступника када је овај, прво хришћанин, а потом одступник, наредио да се у вријеме Часнога поста све намирнице на цариградској тржници покропе идоложртвеном крвљу, како би се на тај начин хришћани оскрнавили. Тада се Свети Теодор Тирон јавио Архиепископу цариградском Евдоксију и поручио да хришћани треба да у својим домовима кувају пшеницу и њоме се хране тих дана. Они су то урадили и тако се сачували од оскрнављења и избавили од тог искушења.

Бесједећи по отпусту Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је казао да су Божији угодници својим животом, а многи и мученичком крвљу, као што је Свети Теодор Тирон чији спомен данас прослављамо, стекли слободу пред Господом, да нас заступају пред Престолом Божијим.

“Они су у небеској слави и у служби Цара на царевима, Господара над господарима – Бога живога на небесима, али им Бог даје слободу да по Његовој заповијести силазе у овај свијет и јављају се када је потребно утврдити Цркву и  избавити је од разних искушења”, бесједио је Високопреосвећени Митрополит Јоаникије и подсјетио на догађај када се Свети великомученик Теодор Тирон, који је пострадао почетком 4. вијека за вјеру Христову, јавио средином 4. вијека мјесном епископу и спасио хришћане од оскрнављења.

У наставку Владика Јоаникије је објаснио зашто спомен тог јављања Светога Теодора вршимо баш у прву суботу Часнога поста.

“Ова цијела недјеља зове се Чистом недјељом, јер чистимо и душу и тијело, а најважније је да водимо рачуна о својим мислима. Тијело и ако се оскрнави од нечега, оно се може покајањем очистити, али мисли ако се оскрнаве, оне трују цијело биће духовно, душу и срце, осјећање, све затрују. И зато, ми се чувамо не само тјелесног оскрнављења него се понајвише чувамо духовног оскрнављења. Да наше мисли кроз покајање, кроз преумљење, кроз усмјереност ка Богу и ка служби Божијој, буду свијетле, чисте, а онда ће и сав наш живот бити свијетао и чист. То је дато човјеку, јер је човјек умно биће, ангелоподобно биће, боголико, да може да живи светим животом”, казао је Митрополит, додавши да су примјер за то не само свети апостоли и пророци, свештенослужитељи, него бројни хришћани кроз цијелу историју Цркве.

Свети Теодор Тирон није био свештеник него је био војник, али је, како је истакао Владика, био чистога срца и ума.

“И када је дошло вријеме да посвједочи своју вјеру, он је посвједочио храбро и свјетло, пострадао за име Божје. Бог га је прославио и ми га славимо и призивамо у помоћ”, поручио је на крају свог обраћања Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, пожељевши да нас Бог удостоји да заједно са свима светима дочекамо свијетло Васкрсење Христово.


Извор: Митрополија црногорско-приморска