Type Here to Get Search Results !

Присталице „ПЦУ-а“ заузеле храм канонске цркве у Лавову


Присталице расколничке структуре „Православне цркве Украјине“ 5. априла прекинуле су службу у Саборном храму Светог Ђорђа у Лавову. То саопштава Информативно-образовно одељење Украјинске Православне Цркве. Група људи је симулирала одржавање састанка верске заједнице сабора с циљем заузимања овог храма.


Лавовска епархијска управа је саопштила да су у 9 сати ујутру непознате особе (до 50 њих) ушле на територију сабора и блокирале улаз у територију и цркву. Под председавањем Јурија Холода, заменика председника Лавовског обласног савета, одржали су „парохијски састанак“ о „преласку“ црквене заједнице у „ПЦУ“.

На скупу је учествовао и „свештеник“ Лавовске „епархије“ „ПЦУ“ под руководством „митрополита“ Макарија. У храму су представници „ПЦУ-а“ већ одслужили свој „молебан“.

Провокатори су узвикивали псеудопатриотске пароле у ​​сабору и покушавали да изазову насилни сукоб. Сниматеља, који је емитовао уживо догађај, полиција је избацила из цркве.

У храм су дошли и радикално настројени хулигани.

У епархијској управи митрополит лавовски и галицијски Филарет састао се са људима, који су захтевали да „пређу у „ПЦУ“ или да јој предају сву имовину“.

Заузимање саборног храма Светог Ђорђа у Лавову прокоментарисао је епископ дрогобички Јаков. Владика је рекао да ће Епархија лавовска Украјинске Православне Цркве уложити жалбу суду на све што се дешава око Саборне цркве Светог Ђорђа 5. априла 2023. године.

„Ми смо за решавање било ког питања само у правном домену. Ми смо против насиља и било каквог насилног одузимања. Ми смо против било каквог решавања питања силом“, нагласио је архијереј.


Обрада вести редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru